Ingredienser

4 portioner

1 kg Svegro Kokpotatis, skalad och grovriven
1 gul lök, skalad och grovriven
1 kruka Kruspersilja, fint skuren med blad och stjälkar
2 ägg
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
2 msk smör, olja eller ister

Gräslökssås:
1 kruka Gräslök, fint skuren
2 dl gräddfil
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Dill- och morotssallad:
3 morötter, skalade och grovrivna
½ rödlök, skalad och strimlad
½ kruka Dill, fint skuren med stjälkar
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk chiliflakes
1 msk honung
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150°. Blanda riven potatis med lök, persilja, ägg, salt och peppar i en bunke. Smält fettet i en varm stor stekpanna. Lägg i tre klickar potatissmet åt gången, ca 1⁄2 dl smet per råraka. Bred ut smeten med hjälp av en stekspade. Stek ca 3 min på båda sidor tills rårakorna får en gyllenbrun färg. Varmhåll de stekta rårakorna i ugnen.

Blanda gräslöken med grädd len till såsen. Smaka av med salt och peppar. Blanda morötter, lök, dill, citronjuice, chili akes, honung och ingsalt till salladen. Servera rårakorna med gräslöks- såsen samt dill- och morotssalladen.

Tips: Rårakorna är även goda att servera med stekt äsk och lingon.