Ingredienser

4-6 portioner

1 litet vitkålshuvud (ca 1,2 kg)
2 gula lökar, i bitar
2 Morötter, skalade och skurna i bitar
½ rotselleri (ca 300 g), skalad och skuren i bitar
1 hel vitlök, skalad (det yttre skalet) och delad
1 kruka Timjan, hela stjälkar
1 kruka Krusbladig persilja,
hela stjälkar
3 cm färsk ingefära, skalad
och delad i bitar
10 hela svartpepparkorn
1 dl flingsalt

Till gratinering:
200 g smör
1 dl honung
½ kruka Timjan, hackad
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar

Lägg kålen hel med övriga ingredienser i en stor ugnssäker kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp under lock. Ställ sedan in kastrullen med lock i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 100° och baka kålen ca 10 tim. Tag ut kastrullen ur ugnen och höj ugnsvärmen till 200°. Lägg kålen med roten uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Skär ur roten och fyll hålet med smör och ringla över honung. Strö över timjan, salta och peppra. Sätt in plåten i mitten av ugnen och gratinera 20-25 min. Skeda över timjan- och honungssmöret då och då. Kålen är klar när den fått en gyllenbrun färg. Strö över lite timjan.