Hoppa till huvudinnehållet
Sallat odling

Allt om sallat och gröna blad

Vadå sallat? Sallad heter det väl? Nu reder vi ut det en gång för alla: Sallat är själva grönsaken och den använder du i sin tur för att blanda ihop en sallad. Enkelt. Men om man bara tar sallaten då och lägger i en skål, blir det en sallad då? Det överlämnar vi åt filosoferna. Ljuvligt god är den under alla omständigheter.

KRISPIG KRISPSALLAT

Krispsallat är en lyckad korsning mellan isbergssallat och friséesallat. Bladen är gröna, tjocka och krispiga som isbergssallat, men huvudet är öppet och bladtopparna är krusiga – liknande en frisée. Smaken på krispsallaten är mycket mild och söt. Den är spröd och bör hanteras varsamt för att behålla sin fantastiska struktur.

Till krispsallat

PERFEKT TILL

Krispigheten i krispsallat gör att den hanterar fetare och tyngre dressingar mycket bra. Använd den som den är, eller mixad i en sallad. Gör en extra krispig sallad tillsammans med sockerärtor, äpplen och rädisor i senapsdressing eller varför inte mixa med bönor, tomat och kyckling för att komplettera krispigheten.

Sväng ihop en sallad

Upptäck våra sallater och gröna blad

Till vårt sortiment

MJÄLL PLOCKSALLAT

Plocksallat är en mycket lätt och skir sallat med en mild smak, vilket gör den utmärkt att äta helt naturell. De ljusgröna, mjälla bladen lämpar sig för en mycket lätt dressing som bör tillsättas precis innan servering för att bladen ska behålla sin spänst.

Till plocksallat

PASSAR TILL

Plocksallatens lätta smak passar bra i en blandsallad med mer smakrika gröna bladgrönsaker som ruccola och spenat. Den är även utmärkt på en smörgås och att bara ringla en god olivolja över.

Sväng ihop en sallad

Fler vanliga sallatssorter

Sallat finns i många olika sorter och delas vanligen upp i två smakkategorier; trädgårdssallat och cikoriasallat. Trädgårdsallat är mild medan cikoriasallat är mer smakrik och har ofta en tydlig beska. Svegro odlar trädgårdssallater som plocksallat och krispsallat som du kan läsa om här ovanför. Det finns många fler sorters sallater och här presenterar vi några populära varianter.

Romansallat
Romansallat har långa, kraftiga, upprättstående, mörkgröna blad och härstammar från Italien. Dess milda smak utan beska gör den utmärkt i sallader. Bladens struktur gör att den behåller sin form och karaktär även tillsammans med tjockare/fetare dressingar. Den är en favorit i caesarsallad och de kraftiga bladen gör att den till och med är utmärk som ljummen.

Kaskadsallat
Kaskadsallat har ljusgröna, mycket dekorativa, rundflikiga och krusiga blad. Bladen är härligt krispiga i strukturen och har en mild fyllig smak som är lite söt med en ton av beska. Dess kaskadliknande växtsätt har gett upphov till namnet och yvigheten gör sallaten mycket vacker som dekoration. Den lätta smaken gör den utmärkt med en lättare dressing. Ät den gärna naturell, exempelvis i hamburgare eller på smörgås.

Isbergssallat
Isbergssallat är en av de mest populära sallatssorterna. Den har en mild och fräsch smak och är därför bra att använda som bas i en sallad där man blandar i fler ingredienser och andra sallatsblad. De stora välvda bladen är fina att lägga på hamburgaren och strimlad är den mild och svalkande på kryddiga tacos. Isbergssallat har formen av ett fast klot. De ljusgröna bladen ligger tätt omlott som på ett kålhuvud.

PAK CHOI I PURPUR

Pak Choi är en kinesisk kålsort, släkt med vår egen rova och nära besläktad med kinakål och salladskål. Det finns olika typer av pak choi. Den klassiska med gröna stora blad och en ljus uppsvälld bladstjälk. Den finns även med vackert purpurfärgade blad på gröna tunna stjälkar. De kan bli upp mot 20 cm höga. Så är det en sallad eller kål? Nja, egentligen definieras den som en bladgrönsak.

Vår pak choi i påse

PERFEKT TILL

Pak choi kan ätas kall och varm, på egen hand och tillsammans med andra godsaker. Rå är den krispig med mild och söt smak. Tillagad får den en mjukare textur och smak som påminner om spenat och kål. Den är fenomenal på att absorbera andra smaker. Ät den rå i sallad, ångad, stekt eller i en wok som på bilden. Låt den koka med i soppan eller grytan. Passar fint med vitlök, ingefära, chili och svamp.

Till receptet
Svegro sallat

SÅ FÖRVARAR DU SALLAT

För bästa hållbarhet bör sallaten förvaras i kylskåpet. Ställ gärna ned den i ett glas med vatten och fyll på vart efter sallaten dricker. Skulle din sallat börja sloka har den förmodligen för lite vatten och har börjat torka ut. Vattna och skölj den gärna i kallt vatten så piggnar den till. Före användning så kan man också lägga den ett par minuter i iskallt vatten. Då får den tillbaka sin krispighet och spänst.

KRUSIG GRÖNKÅL

Grönkål känner du igen på dess mörkt gröna eller blågröna blad som krusar sig efter kanten på de avlånga bladen. Ibland kallas den också för bladkål eller kruskål. Som man hör på namnet tillhör den kålsläktet och är familj med broccoli, blomkål och vitkål. Grönkål är frosthärdig och skördas utomhus från september och under hela vintern.

Vår grönkål i påse

PASSAR TILL

Grönkål passar fint i både varm och kall mat. Den är användbar i soppor och stuvningar. Till jul är det många som serverar gräddstuvad grönkål. Stek den som den är i smör och vitlök. Eller vänd bladen i olja och lite salt och ugnsrosta på hög temperatur i några minuter. Vips har du krispiga och mumsiga grönkålschips. Bladen är också supergoda i sallad. Varför inte prova receptet på bilden?

Till recept

SALLAD FÖR ALLA

Det finns nästan inget som överträffar en riktigt god sallad. Den är mångsidig och hälsosam och går att variera i oändlighet med olika ingredienser och dressingar. Varför inte prova en asiatisk nudelsallad eller en matig kycklingsallad med avokado och bacon? Om du vill ha något fräscht och lätt kan du prova en sallad med tonfisk och grönsaker eller kanske en poké bowl med räkor. Det bästa med salladen är att den kan anpassas efter dina egna önskemål och smaker. Krämig potatissallad, kikärtssallad, ceasarsallad, eller marockansk sallad? Här finns något för alla smaker.

Till recept

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Hälsningar Svegro

Läs mer