Salvia

Salvia - Salvia Officinalis

Salvia

Salvia är en flerårig kryddört med vackra silverludna och rundade blad. Färsk salvia kan man med fördel använda hela blad som smaksättare. Lägg gärna bladen direkt på köttet när du tillagar det, eller ha dem i exempelvis rullader. Du kan också låta bladen fräsa med i pannan för att ge en mild smak.

Perfekt till: Salvia passar till ljusare kött såsom kyckling, fläsk och kalv samt är en mycket angenäm krydda i korv. Smaken utvecklas mycket väl tillsammans med fetare kött som anka och gås. Tillsätt även salvia i gräddiga såser för en härlig karaktär. Salvia är också en given ingrediens i saltimbocca – kalvkött med ost och skinka.

Örtfakta: Den är en av våra äldsta medicinalväxter och var vanlig i Sverige redan på medeltiden. Namnet betyder “göra frisk” eller ”bota”. Salvia är inte bara en vacker kryddväxt utan finns i variationer som är vanliga i våra blomsterrabatter som Praktsalvia eller Blåsalvia.

Salvia




Laga mat med Salvia



Se hela vårt örtsortiment