Hoppa till huvudinnehållet
Potatismos
Spara receptet

Crème på rostad potatis med brynt smör och citron

50min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka timjan
  • 500 g potatis
  • 1 dl klarat (skirat) smör eller matolja
  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk färskpressad citronjuice
  • Salt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Picka potatisen med en gaffel och lägg den på en plåt.
  3. Häll klarat smör över potatisen och rosta i mitten av ugnen ca 40 min.
  4. Dela potatisen och gröp ur den. Spara skalen och lägg åt sidan.
  5. Passera det urgröpta genom en sil.
  6. Bryn smöret i en panna tills det doftar nötigt och är gyllene. Passa noga så att det inte bränns!
  7. Ta pannan från värmen.
  8. Grovhacka timjan. Använd även stjälkarna.
  9. Koka upp mjölk med timjan och potatisskal i en kastrull.
  10. Sila mjölken och blanda med det brynta smöret. Pressa ur potatisskalen lite.
  11. Häll mjölkblandningen över den passerade potatisen och blanda.
  12. Smaka av med citron och salt.

Recept av Thomas Sjögren.

Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus