Ingredienser

4-6 portioner

 

50 g torkad shiitake, eller annan torkad svamp

2 rödlökar

2 tsk sesamolja + till avsmakning

75 g färsk ingefära (ca 10 cm)

2 msk misopasta

1 ½ liter grönsaksbuljong eller ljus kycklingbuljong

400 g kycklingfilé

300 g blandade svampar, shiitake och skogschampinjon

250 g äggnudlar

olja till stekning

soja

2 krukor Grönkål

1 röd chili, skivad

1 kruka Koriander

 

Munggroddssallad:

5 dl munggroddar

1 ½ tsk wasabi- och sesamkrydda (Santa Maria)

1 msk ris- eller vitvinsvinäger

1-2 salladslökar

Lägg den torkade svampen i ca 5 dl vatten i en skål ca 30 min. Skala lökarna och dela varje lök i 8 bitar. Fräs löken gyllenbrun i sesamoljan i en stor kastrull. Skala ingefäran och skär den i tunna strimlor. Sänk värmen och lägg ingefäran i kastrullen. Låt den fräsa 1 min och tillsätt sedan misopastan, buljongen, den blötlagda svampen och svampvattnet. Sjud under lock i 20 min. Blanda munggroddarna med kryddan, vinägern och salladslöken. Ställ åt sidan. Skär kycklingen och svampen i mindre bitar. Lägg ner svampen och nudlarna i buljongen och sjud under lock ca 4 min. Stek kycklingen i olja tills den är genomstekt och tillsätt den i kastrullen. Smaka av med soja och sesamolja. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen och lägg i grönkålen. Servera soppan nytillagad med mungroddssalladen vid sidan av. Garnera med chili och koriander.