Hoppa till huvudinnehållet
Hackad basilika

Allt om basilika

Ät mig med gräsig olivolja, tomater i alla dess former, pasta och pizza. Ha mig till mozzarella och burrata, rostade pinjenötter och citron och till solmogna jordgubbar med gräddig glass. Prova mig till rostad aubergine och i yoghurtsåsen.

BASILIKA TRIVS VARMT MEN INTE ALLT FÖR GASSIGT

Svegros hortonom Elin tar er med in i växthuset och berättar om basilika.

URSPRUNG

Den vanligaste sorten av basilika heter Genovese, och härstammar från staden Genua i Italien. Ursprungligen kommer basilikan från Asien, men anlände till Medelhavsregionen för ungefär 1000 år sedan, därifrån den senare spred sig vidare till övriga Europa. I det svenska köket har örten gjort succé via den italienska maten.

SMAK

Basilika har en aromatiskt blommig, nästan parfymerad smak som fungerar utmärkt både färsk och tillagad. Doften är frisk och subtilt pepprig, ibland med antydan av citrus och mynta. Vissa sorter har en doft av kryddig nejlika.

Basilika olja och pinjenötter

GOTT TILL

Planerar du att laga italienskt, tänk basilika! Basilika är starkt förknippad med italienska rätter som pizza och pasta. Örten används också flitigt som en smaksättare i kalla såser och dressingar. Tack vare sin blommighet passar den väl till desserter med färska bär och frukter.

Laga mat med basilika

Upptäck fler recept
Basilika olja pinjenötter vitlök

GÖR SÅ HÄR

Basilikabladen plockas och rivs isär med fördel i stora bitar. Att klippa eller gå över bladen med kniven flera gånger gör att bladen snarare mosas än hackas. På Svegro arbetar vi för minskat matavfall och vi ser gärna att man använder så mycket som möjligt av våra plantor. Stammarna på plantan är lite grövre, men de smakar gott och går bra att äta om du hackar dem fint. Smaken försvinner lätt vid uppvärmning, så tillsätt basilika i slutet på matlagningen.

SKÖTA

Basilika är en ört som är känslig för kyla och fuktighet. Inomhus förvaras plantan i rumstemperatur, på en torr plats. Växten slokar snabbt om jorden torkar så vattna regelbundet, gärna dagligen.

SKÖRDA

Om man skördar basilika på rätt sätt kommer plantan att fortsätta växa. Toppa gärna örten regelbundet. Nyp av stjälken precis ovanför de övre bladparen, men lämna alltid blad kvar längre ner på varje stjälk, så kommer nya blad att växa ut. Ger du plantan vatten regelbundet fortsätter den att växa, ända fram tills det ögonblick du skördar den.

FÖRVARA

Basilika förvaras bäst i rumstemperatur. Det gäller både när den står i kruka och som knippe i ett glas med vatten. Ställ den inte i kylskåpet, den gillar inte kyla och kommer att tappa smaken och vissna ganska snabbt. Om du får färsk basilika över när du lagar mat, är det bästa alternativet att frysa in den. Ett alternativ som inte är lika bra, men som ändå kan fungera för att förlänga hållbarheten någon dag, är att lägga bladen i en tätslutande plastpåse med en pappershandduk som som hjälper till att hålla bladen torra.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga basilika

Basilika innehåller eteriska oljor som tillskrivs läkande effekter. Örten har använts som medicinalväxt i mer än 2000 år. Den sägs vara bra mot magåkommor, illamående och kräkningar. Örten har använts för att förbättra matsmältningen och motverka gasbildning, sura uppstötningar och förstoppning. Örten som är naturligt antiinflammatorisk har flitigt används för att lindra influensa, förkylningar, sänka feber och motverka hosta. Den har också tillskrivits förmågan att rena kroppen från slaggprodukter och att kunna sänka blodsockernivåerna. Örten har också tuggats för att motverka dålig andedräkt.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.