Hoppa till huvudinnehållet
Färsk salvia

Allt om salvia

Bryn mig i smör och ät mig med pasta och rostade hasselnötter, baka mig med fläsksida, äpple och rotselleri. Ha mig till saltimboccan, i sötpotatisgratängen och i gräddig glass.

URSPRUNG

Med ursprung i Medelhavsområdet, spred sig salvia över Europa och blev vanlig i Sverige redan på medeltiden. Den är en av våra äldsta medicinalväxter, och namnet Salvia betyder faktiskt “göra frisk” eller ”bota”. Den Svegro odlar, som säljs i kruka i matbutikerna för matlagning, är kryddsalvia som i recept och matlagning helt enkelt kallas för salvia.

SMAK

Färsk salvia har en aromatisk doft och smaken kan beskrivas som fyllig, pepprigt och söt men samtligt lite besk. Den uppmärksamme kan notera en smakpalett med inslag av mysk, jordighet, citrus och barrträd. Torkad blir den lite mer skrap och bitter i sin smak än den färska och bör därför användas mer försiktigt.

Salvia i pasta

GOTT TILL

Salvia passar som örtkrydda till ljusare kött såsom kyckling, fläsk, lamm, kalv och är en mycket angenäm krydda i korv. Den är också god till fiskrätter. Smaken av salvia balanseras väl i fetare rätter och utvecklas mycket bra tillsammans med fetare råvaror som anka och gås. Salvia är en given ingrediens i saltimbocca – kalvkött med ost och skinka. Pröva gärna att tillsätta salvia i gräddiga såser för en härlig karaktär. Örten är också populär i det italienska köket i bland annat pasta- och tomaträtter. Hela blad kan friteras och strös över pasta, gnocchi eller grillande grönsaker.

Laga mat med salvia

Upptäck fler recept
Salvia till matlagning

GÖR SÅ HÄR

Färska salviablad kan med fördel användas hela som smaksättare. Om du skär i salviabladen bör de användas direkt. Blir de liggande övergår smaken i beska. Lägg gärna bladen direkt på köttet när du tillagar det, eller ha dem i exempelvis rullader. Salvia är en värmetålig ört som kan fräsas på hög värme utan att tappa smaken. Du kan låta bladen fräsa med i pannan, med till exempel köttet, för att ge en mild smak av salvia. Har du testat att bryna smör tillsammans med färska salviablad och dressa över nykokt ”pasta al dente”. Magiskt gott!

SKÖTA

Salvia i kruka från mataffären vill ha det varmt så förvara den gärna i ett ljust fönster. Plantan vill inte stå blött och vattnas med fördel underifrån i ytterkruka eller på fat.

SKÖRDA

När det är dags att skörda din färska salvia så kan du både repa av bladen eller använda hela kvistar. Om plantan odlas utomhus kan nämnas att blommorna, som också är ätbara, kan användas för dekoration. Alla salviasorter som odlas i trädgården är dock inte ätbara, så det är viktigt att veta vilken sort man odlar.

Färsk salvia

FÖRVARA

Salvia i kruka trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats. Skördade salviastjälkar kan ställas i ett glas med vatten i kylen där de kan hålla sig fräscha i upp till en vecka. Hackade blad blir inte goda om de sparas, men hela blad kan förvaras i kylskåpet i en tätslutande påse eller förpackning. Om du vill torka salvia kan du hänga knippen luftigt uppochner. Sedan är det bara att smula ner bladen vid matlagning.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga salvia

Salvia har en lång historia som läkeväxt och tillskrivs många positiva effekter. Liksom många andra örter innehåller den innehåller eteriska oljor med antiinflammatoriska och aseptiska egenskaper. Salvia sägs stärka immunförsvaret och har genom åren använts för att lindra muskelsmärtor, reumatism samt mag- och muskelkramper. De verksamma ämnena sägs också lindra obehag i samband med kvinnans hormoncykler. Örten ska enligt sägen vara renande och kunna avhjälpa matsmältningsproblem och vätskeansamling i kroppen. För mycket salvia är dock inte bra och gravida och ammande kvinnor, eller personer med problem med njurarna, avråds från att överkonsumera örten.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.