Allt om citronmeliss
Prova mig med lime, citron, jordgubbar eller lakrits. Blanda ner mig i cocktails, en somrig lemonad, i gröna smoothies eller i en läskande granité. Ha mig i vitvinssåsen till ugnsstekta torsken.
CITRONMELISS ÄVEN KALLAD HJÄRTANS FRÖJD
Svegros Hortonom Elin tar er med in i växthuset och berättar om citronmeliss.
URSPRUNG
Citronmeliss är en ört som har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet, Nordafrika, samt Centralasien. När örten först kom till Sverige på 1300-talet användes den främst som medicinalväxt. Med vackert gröna, lena, lätt sågtandade blad påminner den lite om nässlan till utseendet.
SMAK
Citronmeliss har en frisk citronsmak med en touch av grönska, som balanserar sötma och tillför fräschör till maten. Doften är svagt citrusaktig, men blir starkare om man gnuggar lätt på bladet mellan fingrarna.
GOTT TILL
Med sin milda, friska smak av citron är citronmeliss en passande krydda till fisk och kycklingrätter. Allra bäst gör den sig kanske ändå i desserter och bakverk, både som dekoration och smaksättare. Ett fruktfat med jordgubbar, blåbär, vinbär och kiwi som du dekorerar med finhackade blad av citronmeliss och en gnutta pressad lime, blir en fräsch avslutning på middagen. Prova också att göra ett friskt te på citronmeliss genom att slå varmt vatten över bladen och låta dem dra. Ett annat tips är att smaksätta saft, lemonad eller olika typer av drinkar med citronmeliss. Både vackert och gott!
Laga mat med citronmeliss
Upptäck fler receptGÖR SÅ HÄR
Riv isär eller hacka bladen på citronmelissen. Om du hackar dem fint frigörs mer av oljorna men bladen blir också mer mosiga. Om du ska dekorera med citronmeliss är det därför bättre att dela bladen grovt eller använda dem hela. Om man vill ha mer smak kan man med fördel finhacka eller mortla bladen. Stjälkarna kan också användas och de är lite mildare än bladen och blir bäst om man hackar dem i småbitar.
SKÖTA
Citronmeliss trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats. Odlad i kruka gillar den att vattnas underifrån så att rötterna kan suga upp vattnet. Placera gärna på krukan ett fat eller i en ytterkruka.
SKÖRDA
Om du vill att din citronmeliss ska försätta växa, skörda bladparen i toppen av plantan. Örten kommer då att förgrena sig mer när den fortsätter att växa, vilket är bra då den ofta brukar bli ganska ranglig.
FÖRVARA
Citronmeliss i kruka förvaras i rumstemperatur. Knippen kan du ställa i ett glas vatten som placeras i kylskåpet. Om du får citronmeliss över när du skördat den så kan vi tipsa om att försiktigt torka av eventuellt vatten från bladen för att sedan förvara dem i en plastpåse eller behållare i kylen. Då kan de hålla sig fräscha i upp mot en vecka. Vill du spara bladen från citronmelissen längre så går dem att frysa in.
Låt oss presentera
- Säsong
ERSÄTTA CITRONGRÄS
Ska du laga asiatiskt men har slut på citrongräs? Med sin fräscha citrussmak är citronmeliss ett riktigt bra alternativ till citrongräs. Viktigt är dock att lägga i citronmelissen mot slutet, då den tappar smaken vid varm tillagning.
KURIOSA
Ibland får vi frågan om citronmeliss och citronverbena är samma ört, vilket de faktiskt inte är. De båda örterna har en liknande doft, men smakmässigt skiljer de sig åt. Citronverbena har en lite sötare citrondoft och smak än citronmeliss, som har en mer frisk smak och doft.
Nyttiga citronmeliss
Citronmeliss har använts som medicinalört under flera tusen år för att bland annat lindra sömnproblem, oro och melankoli samt för att höja humöret. Örten kallas ibland för ”hjärtans fröjd” då den anses ha lugnande egenskaper för hjärtat. Redan under medeltiden började man använda örten för att behandla hjärtsjukdomar. Te bryggt på citronmeliss sägs verka lugnande. Den har också använts som tvål och läppbalsam då den tillskrivits en virushämmande effekt.
Till näringsvärdenUpptäck vårt sortiment
Kika in i växthuset
Vi odlar ekologiskt
Nyskördat sedan 1960
Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.