Hoppa till huvudinnehållet
Färsk körvel

Allt om körvel

Låt mig lyfta sparrisen, fisken och vitvinssåsen. Ha mig i risotton och rosta mig med kyckling. Gör mig till pesto med hasselnötter och vitlök. Upptäck mig i desserter – i fruktig pannacotta och mild chokladfondant.

URSPRUNG

Örten kom, redan flera tusen år sedan, från östra Medelhavsområdet, via romarriket till Europa. Idag finns flera olika varianter av körvel. Kryddkörvel finns vilt växande här i Sverige. De små, ljusgröna bladen på örten är mjälla och påminner lite om slätbladig persilja och koriander. Plantan är nästan doftlös om den står svalt, men blommar ut i rumstemperatur och avger då en svag doft av anis.

SMAK

Kryddkörvel som används till matlagning, bjuder på en svag men distinkt smak av anis med gräsiga aningen söta undertoner. Örten beskrivs ibland som subtil och elegant och tillsammans med dragon, persilja och gräslök ingår den i en klassisk fransk kryddblandning som kallas ”de finaste örterna”. Körvel påminner aningen om både persilja och dragon men har sin egna unika och balanserade smak av anis.

Körvel i matlagning

GOTT TILL

Här i Norden används körvel ofta till traditionell sommarmat, som i en kall sås till inkokt lax, i potatissallad eller i en krämig sill. Smakmässigt går den väldigt fint ihop med de örter och kryddor som är vanliga på sommaren, som till exempel dill, gräslök och persilja. Körvel passar bäst i mild mat, om maten är för stark försvinner smaken. Prova örten som en frisk smaksättare till fisk, lamm, kyckling och fågel. I det franska köket används den för sin milda, balanserade smak i soppor, såser, stuvningar och äggrätter som omelett. Körvel lyfter fram sötman i maten och passar perfekt till alla typer av rotfrukter. Rör ihop ett örtsmör smaksatt med körvel och toppa nykokt sparris eller nykokta rotfrukter. Så gott!

Laga mat med körvel

Upptäck fler recept
Sallad med betor och senapsdressing

GÖR SÅ HÄR

Bladen kan användas hela i till exempel en sallad. Om den ska blandas eller strös över maten, finhackas den med fördel. De tunna och krispiga stjälkarna är också goda att använda i matlagningen. Om du kokar körvel för länge kan smaken bli bitter. Ska örten användas i varm mat rekommenderar vi därför att du lägger i den som en sista touch innan servering.

SKÖTA

Körvel en ört som är svår att hålla fräsch någon längre tid. Den trivs bäst i rumstemperatur. Vattna gärna på fat eller i ytterkruka så att plantan själv får ta upp så mycket vatten som den behöver.

SKÖRDA

Plocka bladen från din färska körvel i kruka och använd dem som de är eller grovhacka och strö ned dem i maten.

Körvel

FÖRVARA

Körvel i kruka förvaras hemma i rumstemperatur. Om du får blad och stjälkar över efter skörd, lägger du dem i en lufttät behållare i kylen för att förlänga hållbarheten några dagar. Körvel smakar allra bäst färsk, men det går förstås också att frysa och torka.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga körvel

Körvel har inte alls haft en lika utbredd användning inom folkmedicin som andra örtväxter. Det finns dock en historia som tillskriver örten egenskaper som är bra för matsmältningen, för att minska inflammation och för att lindra hosta. Här läser du mer om vilka näringsämnen som finns i örten.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.