Allt om mejram
Ha mig i gul och grön ärtsoppa, i korv, paté och pastejer. Baka mig med fläsk och rosta mig med potatis, betor och morötter. Testa mig med sötpotatispommes!
URSPRUNG
Mejram är en kryddväxt som härstammar från Nordafrika och Mellanöstern. Redan på 1700-talet kom den till Sverige som köks- och läkeväxt. Plantan har små, nästan hjärtformade, ovala gröna blad. Doften är kryddig och kan liknas vid en mildare variant av oregano. Inte så konstigt eftersom de båda örterna är nära besläktade.
SMAK
Mejram påminner om oregano i smak och doft, men är mildare och mer balanserad i sin karaktär. När du hackar örten övergår den kryddiga doften till att bli mer parfymerad. Men det är inte något som tar över smaken vid matlagningen. Notera varma toner av jord och trä, kombinerat med fräscha, blommiga citrustoner. Mildare och sötare i smaken än oregano, med en gnutta dragning åt timjan-hållet. Mums!
GOTT TILL
Mejram passar väldigt bra till vegetariska rätter, men gör sig även perfekt i köttgrytor. Använd den till vit fisk, kyckling, lamm, fläskkött, gärna tillsammans med chili eller lime. Ett perfekt avslut kan vara att strö färsk hackad mejram över till exempel nykokt potatis eller ugnsrostade primörer. Den är också en given krydda i både korv och klassisk ärtsoppa. Mejram är en nära släkting till oregano och kan användas i alla rätter där du normalt skulle använda oregano, när du önskar en lite rundare smak.
Laga mat med mejram
Upptäck fler receptGÖR SÅ HÄR
De späda bladen och stjälkarna på mejramplantan kan användas både hela och finhackade. Om stjälkarna känns lite sega repar du med fördel av bladen. Mejram innehåller, liksom många andra örter, aromatiska oljor och bör därför tillsättas mot slutet av tillagningen, för att undvika att de flyktiga smakämnena ångar bort. Den kan användas både som färsk ört eller som torkad krydda i mat.
SKÖTA
Inomhus trivs mejram bäst i rumstemperatur, på en plats utan drag. Vattna regelbundet, men låt plantan torka ut emellan, då rötterna inte gillar att stå fuktigt.
SKÖRDA
Mejram i kruka fortsätter att växa om du skördar de yttre och övre stjälkarna med regelbundenhet, men lämnar de inre delarna av plantan orörda. Då håller trivs plantan och håller sig buskig och nya blad fortsätter att växa till.
FÖRVARA
Mejram i kruka trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats. Har du mejram över efter matlagningen så kan du förvara bladen i en tätslutande behållare i kylskåpet, så håller de i 3-4 dagar. Att torka färska örter är lätt och mejram behåller smaken väl. Den blir faktiskt mer intensiv i smaken när den torkas. Mejram går också fint att frysa.
Låt oss presentera
Nyttiga mejram
Redan på 1730-talet skrev Carl von Linné att mejram användes som en medicinalväxt. Historiskt har örten använts som en läkeväxt för sina antiinflammatoriska, antioxiderande och antibakteriella egenskaper. Den sägs vara kramplösande, lindra matsmältningsproblem och magvärk. Örten tillskrivs också rogivande och värmande egenskaper. Den har använts för att lindra allt från spänningar, muskelvärk, migrän och sömnproblem. Då örten också sägs vara slemlösande och kramplösande har den använts vid andnings- och luftrörsproblem. Bevisat är att örten är rik på flera näringsämnen och vitaminer.
Till näringsvärdenUpptäck vårt sortiment
Kika in i växthuset
Vi odlar ekologiskt
Nyskördat sedan 1960
Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.
Hälsningar Svegro