Hoppa till huvudinnehållet
Mynta planta

Allt om mynta

Ha mig i vårrullarna, i vattenmelonsalladen och till det grillade lammet. Prova mig med gröna ärtor, i krämig risotto eller gör mig till glass. Blanda mig gärna med lime, fisksås, kokos eller chili.

MYNTA SOM STICKLING ELLER FRÖSÅDD

Svegros Hortonom Elin tar er med in i växthuset och berättar om mynta.

URSPRUNG

Myntan har en lång historik som läkeväxt och användes redan under antiken. Den kommer ursprungligen från området runt Medelhavet och från delar av Asien. Det finns flera hundratals olika sorters mynta. Till utseendet känns örten igen på de skira gröna, lätt spjutformade och lite flikiga bladen.

SMAK

Mynta har en distinkt mintsmak kombinerat med en grön friskhet som gör den unik. Den eteriska oljan mentol finns naturligt i växten och har gett örten dess namn och fräscha mintdoft. Pepparmyntan, med en ännu mer karaktäristisk mintsmak, är en sort som är mer ovanlig i Sverige. Med fler användningsområden än just matlagning, känner du säker igen smaken från tandkräm och tuggummi.

Mynta i drink

GOTT TILL

Den friska mintsmaken gör myntan perfekt i svalkande såser ihop med citron eller lime och kanske lite honung. I det libanesiska och engelska köket använder man örten flitigt, till exempel i sallader och kalla yoghurtsåser, till lamm och kyckling. Tillsammans med gröna ärtor och bondbönor är den magiskt. Tack vare sin mintsmak passar den också bra till efterrätter. Det ger en friskhet till choklad och frukter. Marinerad vattenmelon eller jordgubbar med lime och mynta blir en garanterad succé.

Laga mat med mynta

Upptäck fler recept
Mojito

GÖR SÅ HÄR

För att få fram smaken, rekommenderar vi att man hackar eller mortlar myntan för att frigöra oljorna i örten. Ska du till exempel göra mojito, släng i myntan med limen och muddla en eller två gånger extra för att krossa örten lätt. Stjälken går att använda i matlagning, men det är värt att nämna att den ofta har en lite beskare smak än bladen. Vilt växande blir stammen grov, men växthusodlad behåller stammen sin spädhet. Om du får mynta över när du lagat mat kan du både torka och frysa bladen.

SKÖTA

Myntan tycker inte om kyla. Placera den ljust i rumstemperatur. Rötterna går ner i botten på krukan och är vana från växthuset att suga upp vatten underifrån. Vattna på fatet eller ställ hela krukan i ett glas vatten.

SKÖRDA

Mynta skördas med ett litet knips ovanför ett bladpar. Då kommer det att växa ut nya blad på stjälken. Det går lika bra att använda en sax som att nypa med fingrarna.

Färsk mynta

FÖRVARA

I kruka förvaras mynta i rumstemperatur. Färsk skördad i knippe kan med fördel ställas i ett glas vatten i kylskåpet, där den kan hålla i sig fräsch i upp till en vecka. Blad förvaras väl avtorkade i en lufttät behållare. Då håller de sig i 3-4 dagar. Det går också bra att frysa in eller torka mynta.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

ISTÄLLET FÖR

Då mynta har en väldigt karaktäristisk och aromatisk smak kommer maten att smaka väldigt annorlunda utan den. Står du trots allt utan och måste hitta ett alternativ vill vi i första hand tipsa om basilika. Lite beroende på vad du ska laga kan du också överväga t ex körvel som har en mild och lite söt smak som kan sägas likna myntans sötma.

PRÖVA OCKSÅ

Ett annat mer smakrikt och fräscht alternativ är dill, som passar bra i till exempel såser. Den ger också en aromatisk, om än en helt annorlunda, smak än mynta. Det måste ändå sägas. För att laga en karaktäristisk rätt med mynta, finns det egentligen inga riktigt bra alternativ.

Nyttiga mynta

Mynta är en riktig näringsbomb, med högt innehåll av en rad näringsämnen. Det är en ört med en lång tradition som läkeväxt och har genom tiderna använts bland annat för att förbättra matsmältningen, lindra illamående och magbesvär. Den sägs också vara inflammationshämmande och kramplösande. En kopp myntate ska både lindra smärta och vara uppiggande. Mentol som finns i den eteriska oljan i pepparmynta har en kylningseffekt och sägs kunna lindra andningsbesvär.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Hälsningar Svegro