Allt om röd oxalis
Frisk, syrlig och smakfull. Ha mig som ljuvlig topping på torsken, pilgrimsmusslorna, salladen, risotton eller din pizza bianca. Låt mig pryda tårtan, glassen eller chokladfondanten. Grabba med fördel en näve och lägg i vattenkaraffen.
URSPRUNG
Röd oxalishar vackra blad som påminner om klöver. Den har sitt ursprung i Sydafrika. Själva namnet oxalis kommer ifrån Grekiskans oxys som betyder sur.
SMAK
Röd Oxalis har en vacker mörkröd eller lila färg. Smakmässigt placerar den sig någonstans mellan bladgrönt och rabarber. Den har klargula blommor. Både blommor och blad kan ätas och även stjälken som är krispigt och syrligt god.
GOTT TILL
Röd Oxalis har en tydlig syra vilket gör att den passar utmärkt till att balansera upp söta desserter. Ett annat tips är att ha den i en sallad. Den passar också mycket bra till fisk eller andra rätter där man vill addera lite syra. En näve oxalis i en karaff med vatten tillför en god smak till vattnet. Dess vackra mörka färg gör att den blir en fin dekoration på tallriken.
Laga mat med röd oxalis
Upptäck fler receptGÖR SÅ HÄR
Plocka av bladen och lägg hela på tallriken. Det tillför både god smak och ger en fin dekoration. Även de gula blommorna är goda att äta. Skär fina bitar av stjälken där det också sitter mycket smak. Röd Oxalis ska du tillsätta sent i matlagningen. Den ska inte upphettas för då tappar den sin smak.
SKÖTA
Röd Oxalis trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats. I mörkret så kan den dra ihop sina blad och de öppnas upp igen i ljuset. Odlad i kruka gillar den att vattnas underifrån så att rötterna kan suga upp vattnet. Placera gärna på krukan ett fat eller i en ytterkruka.
Låt oss presentera
Nyttiga röda oxalis
Röd oxalis innehåller c-vitamin. Den är nyttig men innehåller även oxalsyra vilket man inte bör äta i stora mängder.
Upptäck vårt sortiment
Kika in i växthuset
Våra medarbetare
Nyskördat sedan 1960
Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.