
All världens röror
Pesto och hummus har blivit något av vardagsmat för oss, men har du koll på röror och såser som schug, harizza, chimichurri och raita? En god röra förhöjer smaken på maten och passar både till kyckling, fisk, kött eller en matig sallad. Den är också ett perfekt tillbehör på buffén eller till plockmaten. Så sätt i gång att klicka, toppa och doppa!

KRYDDIG CHIMICHURRI
Chimichurri är en kryddig sås på hackad persilja med ursprung från Baskien i Spanien. Därifrån har den spridit sig till Sydamerika, där den är speciellt populär i Argentina och Uruguay. En klassisk chimichurri baseras på finhackad persilja som blandas med olivolja, citronjuice och schalottenlök. Såsen får lite hetta från vitlök och chili. Den är god till grillat kött, kyckling och fisk och passar bra som marinad.
Till receptVAD ÄR HARISSA?
Harissa som är en stark kryddblandning, eller en chilipasta, är en vanlig smaksättare i det Nordafrikanska köket. Sitt ursprung har den i Tunisien där den är omåttligt populär. Harissa sätter smak på allt från kött, kyckling, lamm och grytor, till såser och marinader. Den finns att köpa färdig, men godast blir det om du gör den själv. Klicka på länken för att komma till Svegros recept på harissa.
GÖR DIN EGEN
Hettan i harissa kommer från chilifrukt som mixas med grillad paprika och kryddor som kummin, vitlök och ibland koriander. I vissa recept används tomatpuré som bas istället för paprika. Med matolja reglerar man lätt texturen för en fastare alternativt lösare konsistens. Ett tips för en mildare sås är att blanda i crème fraiche eller gräddfil som ger en lite mildare smakprofil.

SMAKRIK ROUILLE
Rouille är en smakrik sås eller röra från medelhavsområdet som är baserad på potatis eller bröd som mixas tillsammans med ägg, olja och kryddor. Såsen smaksätts till exempel med röd paprika, chili, saffran, vitlök, citron och ibland med lite cayenne. Vissa recept innehåller majonnäs i stället för äggula och olja. Rouille är vanligt i Frankrike där röran ofta serveras till grillad fisk och till skaldjur. Den är väldigt god att toppa fisksoppan med och äts ofta till nybakat bröd.
Upptäck våra goda recept
Till recept på röror
TRADITIONELL GREMOLATA
Gremolata är en klassisk kryddblandning från Italien. Den rörs ihop på hackad persilja, vitlök, olivolja och rivet skal av citron. Den används som smaksättare, garnering och tillbehör till olika typer av kött- och fiskrätter. Traditionella användningsområden är som fyllning i kyckling och i grytor som ossobuco. Vill du göra din egen gremolata, prova våra enkla recept.
Till receptVAD ÄR SCHUG?
Schug är en kryddig, grön röra som innehåller färska örter, chili och rostade kryddor. Med ursprung i Jemen, används den idag över hela mellanöstern. Den är snarlik den gröna harissan men har en mildare och djupare smak tack vare kryddor som spiskummin. Schug är gott till rostade grönsaker, kyckling och falafel. Den är också god att använda som dipp till pitabröd eller focaccia.
Till receptetSÅ HÄR GÖR DU
Det enklaste sättet att få till den optimala konsistensen på din schug är att använda en mixer för att finfördela de färska kryddorna, fröna, vitlöken och chilin. Om du använder hela frön av kummin och koriander, rosta dem gärna för en fylligare smak. Chilin ska rensas från de starka kärnorna för att röran inte ska bli för stark. Lite citron tillför fräschör och balanserar den mustiga smaken.

HET SALSA ROJA
Salsa roja är en röd, kryddstark sås eller röra som får sin smak av tomat som mixas samman med lök och chili till en salsa. Den är vanlig i Mexiko där den serveras till bland annat grillat eller som tillbehör till en chiligryta, tacos eller som dipp till nachos. Det kan vara gott att servera en svalkande klick gräddfil eller crème fraiche till. Ett tips för att få till den rätta smaken är att grilla tomaterna och grönsakerna innan du mixar ihop såsen. Du kan själv välja om du vill mixa salsan slät eller lämna den grovt mixad med bitar i. Om man vill kan man blanda i hackad koriander, något som är vanligt i det mexikanska köket. Lite havssalt, syra från till exempel en lime och en gnutta socker lyfter smaken.
VAD ÄR SALSA VERDE?
Salsa verde betyder grön sås både på spanska och italienska, något som skvallrar om ursprunget på såsen eller röran. Salsa verde är härligt smakrik och aromatisk, med en pigg smak av grönt som är supergott till grillat kött, fisk och rostade grönsaker. Den mexikanska varianten passar också bra till smakrika rätter som chili och tacos.
Till receptÄR DEN ITALIENSK ELLER MEXIKANSK?
Salsa verde finns i flera varianter. Den mexikanska baseras på gröna tomater och grön chili som mixas samman med vitlök, lök och eventuellt koriander. Den liknar salsa roja, men består av gröna varianter av tomater och chili. Italiensk salsa verde baseras i stället på färska örter och smaksätts med sardeller, anjovis eller kapris som toppas med lite syrlig citron.
Till receptSätt smak med färska örter




POPULÄR TZATZIKI
Tzatziki är en kall sås som blivit något av en symbol för det grekiska köket. Den klassiska röran blandas till på krämig grekisk yoghurt, riven gurka, vitlök och lite olivolja. I Sverige har vi tagit den till våra hjärtan och äter den gärna till grillat kött och fisk, till nybakat bröd, till salladen eller på buffén. Så gott och fräscht!
Till receptMUMSIG HUMMUS
Hummus är en röra med ursprung i Mellanöstern. Den är en klassiker till meze och god till det grillade köttet, salladen och det nybakade brödet. Mixa kikärtor till en krämig röra med tahini, olivolja, vitlök och en gnutta citronjuice. Röran smaksätts ofta med kryddor som spiskummin och chili. Prova att experimentera med färska örter och grönsaker som rosmarin, basilika, tomat, paprika och morot.
Till recept
INDISK RAITA
Raita är en mild, svalkande sås som är populär i det annars kryddstarka Indiska köket. Den baseras på yoghurt, innehåller gurka och är inte helt olik grekisk tzatziki. Med sin smaksättning av Garam Masala och chilipulver, så får den en mer orientalisk smak. Det är vanligt att man byter ut gurkan mot andra grönsaker så som spenat. Färska hackade örter som t ex dill, persilja, koriander eller körvel är gott att blanda i. Raita är gott till indiska rätter som kryddiga kycklingspett, lamm och mustiga, kryddiga grytor som linsgryta och kikärtsgryta.

ENKELT ATT GÖRA EGEN TAHINI
Tahini är en krämig röra eller pasta, som är vanlig i Nordafrika, Mellanöstern och i Indien. Basen består av malda sesamfrön som också är det som sätter smaken på röran. Den finns att köpa färdig, men det är enkelt och gott att göra egen sesampasta. Den karaktäristiska smaken uppkommer när fröna rostas innan de mixas tillsammans med olivolja och lite salt till en krämig smet. Den passar också i orientaliska rätter som baba ganouch och används ofta som en smaksättare i andra såser, som hummus. Prova någon av Svegros goda röror och såser som är smaksatta med tahini.
ÄLSKADE GUACAMOLE
Vad är hemligheten bakom en riktigt bra guacamole? På Svegro skulle vi säga att det är råvarorna. Färsk avokado, vitlök, en gnutta citron och lite salt som mixas slät. Färska örter lyfter smaken och ger variation. I Mexiko smaksätter man oftast med koriander. Experimentera gärna, pröva allt från körvel och mejram till dill. Vill du ha mer sting? Ta ut svängarna, krydda med spiskummin eller chili.
Till receptBÅDE GOD OCH NYTTIG
Guacamole är fullproppat med vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. För en matigare proteinrik variant, blanda i bönor eller kikärtor. För en fräsch touch, addera hackade tomater. Är du istället ute efter en krämig variant, klicka i gräddfil eller crème fraiche. Fryst avokado funkar utmärkt. Låt tina innan du mixar ihop guacamolen. Lite citron förhindrar att guacamolen oxiderar och blir brun.
Till recept
SÅ LÄNGE HÅLLER RÖRORNA
Så gott med en egen hemmagjord sås. Men hur länge kan man förvara hemmagjord chimichurri, salsa och harissa? Hemmagjorda röror och såser håller vanligtvis i kylen i 3 till 4 dagar. Vissa röror, som till exempel hummus fungerar bra att frysa in. Hur maten ska förvaras och hur länge olika råvaror håller kan du läsa mer om på Livsmedelsverkets hemsida.
Till LivsmedelsverketVälkommen in
I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.
Upptäck vår värld!