Bästa peston
Vi på Svegro älskar pesto! Här berättar vi hur du gör din egen, vad du kan använda den till och hur länge den håller sig fräsch. Så sätt i gång! Låt doften av basilika, mixad med vitlök fylla köket.
VAD ÄR PESTO
Pesto är en italiensk sås eller röra, som är enkel att göra och som passar till många olika maträtter. Namnet kommer från italienskans "pestare" som betyder att stöta vilket syftar till att ingredienserna krossas i mortel. Traditionellt innehåller receptet basilika, vitlök, parmesanost, pinjenötter och olivolja som man mortlar samman till en god röra.
KLASSISK MED BASILIKA
Pesto alla Genovese är vad vi känner igen som en klassisk pesto gjord på basilika. Gör den enkelt själv genom att mixa eller mortla bladen med vitlök och pinjenötter. Blanda i riven parmesanost och droppa därefter i olivolja. Smaka av med lite salt och peppar. Ett tips är att ta det försiktigt med saltet, då parmesanosten ger sälta.
GOTT TILL
Pesto har många olika användningsområden. Den är kanske mest känd för att vara en fantastisk pastasås. Blanda i nykokt pasta eller använd som topping. Kanske inte lika vanligt, men jättegott, är att blanda röran med kokt potatis. Klicka på din hemmagjorda pizza eller bred på en bit färskt bröd. Marinera kött, kyckling eller fisk innan tillagning. Varför inte pröva att dippa grönsaker i en härligt nymixad pesto? Både gott och nyttigt!
UTAN NÖTTER
Saknar pinjenötter hemma i skafferiet? Ingen fara! Byt ut mot valnötter, cashewnötter eller pistagenötter. Mandlar eller pumpakärnor fungerar också fint och är ofta lite mer prisvänliga. Den som är allergisk kan använda till exempel solrosfrön eller edamame och vita bönor. Smaken kommer att variera beroende på vilka nötter och frön du väljer, och kan ge en spännande twist till din pesto.
UTAN VITLÖK
Schalottenlök är ett mildare alternativ som ger en rund, lite söt löksmak. Den ljusa delen av purjolöken är också en friskt grön variant. Hacka löken fint och blanda med de andra ingredienserna. Du kan också använda vitlökspulver. Det ger inte riktigt samma fräschör och kan vara lite starkare i smaken. Om du vill bryta av helt kan du prova citron eller kanske en färsk ört som lyfter smaken.
Gör din egen pesto
Upptäck fler recept på pestoHemmagjord pesto i fem enkla steg
Färska örter och sallater som till exempel basilika, dill, rucola eller finbladig grönkål ger massor av smak. Välj och kombinera din egen favorit!
2. Nötter eller frön
Du kan använda nästan vilka nötter eller frön du vill som pinjenötter, hasselnötter, valnötter eller solrosfrön. Om du rostar dem lätt innan du mixar med övriga ingredienser blir smaken fylligare och nötigare.
3. God ost
I en klassisk pesto använder man parmesan, men det går lika bra att välja andra sorter som Västerbottensost, prästost eller getost. Du kan också hoppa över osten.
4. Mer smak
Krydda upp peston med till exempel chili eller vitlök. Glöm inte att salta och peppra.
5. Olja
Välj en olja, gärna en mild sort som inte tar över smaken, till exempel olivolja, rapsolja eller solrosolja.
VARIERA EFTER SMAK
Visst är det fantastiskt gott med en traditionell pesto. Men vi vill gärna uppmuntra till att experimentera och testa olika sorters pesto. Om du vill pröva något nytt kan vi tipsa om färska örter som persilja, dill och koriander för att ersätta basilikan. Grönkål och ruccola blir också gott. Ett annat spännande alternativ att prova på våren är pesto med ramslök.
MIXA ELLER MORTLA
Vill du inte mortla peston så fungerar en matberedare eller mixer minst lika bra. Kör kort och stötvis för en rustik röra, eller längre för en lite slätare variant. Tänk på att inte mixa eller mala för mycket då det kan göra peston lite bitter i smaken.
Goda örter och sallater till pesto
HUR LÄNGE HÅLLER PESTO?
Om det blir över när du mixat en hemmagjord pesto går det bra att förvara röran i kylskåpet i 4-5 dagar. Lägg i en lufttät behållare eller burk med lock. Täck eventuellt över med några droppar olivolja, så håller den sig fräsch lite längre. Pesto går också bra att frysa in. Smak och konsistens håller sig riktigt bra då den tinas upp igen. I frysen håller röran i ca 6 månader. Läs mer om hur man förvarar matvaror på Livsmedelsverket.
Välkommen in
I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.
Upptäck vår värld!