Godaste dippen
Är du sugen på något enkelt och gott? Rör ihop din egen dippsås med mycket färska örter. Det blir gott tillsammans med tilltugg, snacks och till maten.
DIPPA LUGNT!
Det klassiska är förstås att dippa chips, men ännu godare tycker vi att det är med fräscha grönsaker. Skär upp det du har hemma, morötter, gurka, paprika eller kanske blomkål och selleri. En god dippsås passar också bra till maten. Kanske dippar du pommes frites, potatisklyftor, falafel eller chicken wings i den kalla såsen? Testa att servera till nybakat bröd.
KRÄMIG BAS
Crème fraiche är en krämig och len mejeriprodukt som ofta används som bas i dippsås. Den ger en unik, lite syrlig smak och kan kombineras med andra ingredienser för att skapa olika smakprofiler. Gräddfil eller yoghurt ger också en len konsistens. Smaken blir mild och frisk, vilket balanserar andra smaker väl.
VEGANSKT ALTERNATIV
En annan populär bas är majonnäs, något som ger en rik och krämig konsistens med en distinkt smak. Du kan använda vanlig majonnäs eller prova olika varianter som lättmajonnäs eller vegansk majonnäs beroende på dina preferenser.
TOMAT OCH HETTA
Tomatsås eller ketchup ger en söt och lätt syrlig dippsås med smak av umami. Finhackad eller pressad vitlök fördjupar smaken. Om du gillar det kryddigt, tillsätt några skedar chilisås eller sriracha för lite hetta. Finhackade grönsaker som paprika, lök, jalapeños eller oliver kan ge både smak och textur till din dipp.
Upptäck våra recept på dipp
Inspireras av fler receptKRYDDA OCH SMAKSÄTT
Med våra färska örter gör man den bästa dippen tycker vi. Grovt hackad basilika, persilja, koriander eller timjan blir jättegott. För en kryddigare smak, pröva att smaksätta med paprika, spiskummin, cayennepeppar eller vitlökspulver. Pressa i lite färsk citronsaft eller limejuice för fräschör och syra. Riv citronskal eller limezest för extra arom.
SAY CHEESE
För en krämig och fyllig smak kan man tillsätta riven eller smält ost. Prova med cheddar, parmesan, mozzarella eller vilken ost du föredrar. Vi har många spännande svenska ostar som är goda att ha i mat, som till exempel en lagrad Svecia eller prästost. Ädelost eller mögelost blir också riktigt gott i dippen.
Frossa i färska örter
Välkommen in
I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.
Upptäck vår värld!