Gör eget örtsmör
Ett örtsmör eller kryddsmör passar utmärkt för att sätta smak på grillad och stekt mat. Det kan piffa upp allt från kött till fisk och grönsaker. Aromerna i smöret, tillsammans med godsaker som färska örter tillför det där extra som får maträtten att lyfta.
TEMPERERA SMÖRET
Hur gör man då ett hemmagjort örtsmör eller kryddsmör? Börja med att ta fram smöret för att rumstemperera. Ett tips är att skära smöret i mindre tärningar så mjuknar det snabbare. Under tiden förbereder du smaksättningen, hackar färska örter, pressar vitlök eller lime och rör ihop torra kryddor.
RÖR IHOP
När smöret är rumsvarmt är det bara att röra ihop alla ingredienser i en skål. Mosa och blanda väl med en gaffel eller i en matberedare eller mixer. Låt sedan vila i kylskåp för att smakerna ska sätta sig. Klart att servera ditt alldeles egna kryddsmör!
SÄTT SMAKEN
Det godaste kryddsmöret smaksätter du själv. Till grillad eller ugnsstekt fisk passar ett örtsmör med gräslök, persilja, dill eller basilika fint. Rör ihop en blandning med färsk koriander och lime som blir god till heta räkor eller grillad scampi. Till grillat kött passar allt från timjan, basilika och salvia till oregano. Grillat lamm lyfter du med ett härligt kryddsmör med rosmarin, lite citron, peppar och havssalt. Vill du ha en italiensk touch kan du pröva att blanda soltorkade tomater, oliver, rosmarin och timjan. Örtsmör med färsk körvel, citron och lite flingsalt blir ljuvligt till nykokt färskpotatis, rödbetor, kronärtskocka eller på majskolven. Ja, det är hur enkelt som helst, och du varierar lätt efter egen smak.
VISPAT ÖRTSMÖR
Genom att vispa smör får man en fluffig och lyxig konsistens. Enklast använder du en elvisp eller en mixer för att vispa in luft i smöret. Rumstemperera först och vispa sedan tills smöret blir ljust och luftigt. Blanda sedan i färska örter och kryddor för att sätta din egen smak på det vispade kryddsmöret. Ljuvligt gott på en bit nybakat bröd!
KRYDDSMÖR CAFÉ DE PARIS
Ett land som är lite av en expert på kryddsmör är Frankrike. Där serverar man gärna beurre d’herbes på en bit grillat kött eller på grillade grönsaker. Det klassiska kryddsmöret Café de Paris är egentligen en enklare variant på såsen med samma namn. Du fixar den enkelt med färsk dragon, fransk senap, cayenne, tomatpuré och worcestershiresås.
BRYNT SMÖR MED ÖRTER
Brynt smör, med sin ljuvligt knäckiga och nötiga smak, går fint att smaksätta med kryddor. Färska örter tillsätts först i slutet av bryningen för att inte brännas vid men ändå tillföra smak. Salvia, som tål höga temperaturer, kompletterar med sin lätta bitterhet smaken på det brynta smöret. Pröva också färska örter som timjan och rosmarin som passar fint till brynt smör. Låt fyra femtedelar smör puttra i en tjockbottnad kastrull till dess att färgen är gyllenbrun och doften av nötighet och lite bränd kola framträder. Lägg i örterna på slutet. Låt det brynta smöret svalna till rumstemperatur. Blanda sedan ut med en femtedel vanligt smör. Vispa fluffigt med elvisp eller i mixer. Blanda därefter i några droppar pressad citron och havssalt.
Prova våra goda örtsmör
Inspireras av fler receptRULLA KRYDDSMÖRET
Det är praktiskt att förbereda kryddsmöret i tid. Klicka ut smörblandningen på ett bakplåtspapper eller en bit plastfolie. Rulla ihop det till en tight och jämn rulle. Lägg i frysen i minst 2 timmar. Sedan är det lätt att skära slantar av kryddsmör i lagom storlek till serveringen. Det är också fint att spritsa örtsmöret i portionsbitar och frysa in.
FÖRVARA VÄL KYLT
Kryddsmör ska förvaras kallt och i kylskåpet håller det i upp till en vecka. Låt det vila ett dygn i kylskåpet för att smaken ska blomma ut. För att förlänga hållbarheten kan du frysa in smöret och då håller det i några månader. Läs mer om hur man ska förvara olika råvaror på Livsmedelsverkets hemsida.
Till LivsmedelsverketSkillnaden på kryddsmör och örtsmör
Färska örter till kryddsmöret
Välkommen in
I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.
Upptäck vår värld!