Sväng ihop en sallad
Finns det något godare än en riktigt välgjord sallad? Det är både gott och nyttigt och går att variera i oändlighet. Gör en klassisk sallad på de godsaker du har hemma eller prova något av våra härliga recept. Med lite fantasi får du enkelt till en sallad utöver det vanliga. Här delar vi våra bästa tips på hur man svänger ihop en lyckad sallad.
FÖRBERED SALLADEN
Vill du förbereda salladen för att äta senare? Här delar vi några tips! Börja med att skölja, torka av, skära och hacka det mesta av ingredienserna i god tid. Tänk på att vissa typer av ingredienser är bra att vänta med att blanda i salladen till dess att det är dags för servering.
DRESSA VID SERVERING
Vänta också med att dressa salladen till dess att den ska ätas. Dressingen riskerar annars att få ingredienserna att sloka och kännas lite ledsna. När det väl är dags, se till att sallaten är ordentligt avrunnen eller slungad innan du tillsätter dressingen i salladen. På blöta sallatsblad fäster nämligen inte dressingen lika bra.
VÄNTA MED ATT BLANDA TOMAT OCH GURKA
Gurka och tomat är exempel på grönsaker som släpper mycket vatten i sallader. Förvaras de en längre tid tillsammans så gulnar gurkan och tenderar att upplevas som sur. För att undvika det här kan du förvara hackade eller klyftade tomaterna vid sidan av och lägga i dem när det närmar sig servering.
SMAKSÄTT SALLADEN
Godaste dressingen smaksätter du med rikligt med färska örter. Här hittar du inspirerande och enkla recept på allt från fransk vinägrett till asiatiska dressingar och mer krämiga och matiga varianter.
Till recept på dressingarMED INSPIRATION FRÅN HELA VÄRLDEN
Låt dig inspireras av sallader från hela världen. Gör en italiensk variant med prosciutto, mozzarella, späda sallatsblad och en lätt balsamico-vinägrett. Eller en fransk sallad med haricot verts, päron, valnötter som du toppar med en krämig dressing på roquefortost. Den marockanska varianten smaksätter du med mynta, persilja och frukt och avslutar med en citrus- eller yoghurtdressing. I det asiatiska köket är det vanligt med olika typer av kål i salladerna. Man använder även färska örter som koriander och thaibasilika ihop med lime- och sojavinägretter. Ja, förslagen på härliga kombinationer på goda sallader är oändlig.
Upptäck våra salladsrecept
Inspireras av fler receptSALLAD PÅ PICKNICKEN
Ska du ha med dig en sallad på picknicken? Då kan vi tipsa om att ta med dressingen i en burk med tättslutande lock. På så sätt minimerar du risken för att dressingen eller vinägretten läcker ut och du kan dessutom skaka den om den separerat sig.
SALLAD I MATLÅDAN
Blir det sallad i matlåda? Tillsätt då de blötare ingredienserna i botten för att sedan lägga på grönsaker som tål fukt så som groddar och morötter. Efter det lägger du på nötter och protein som bönor eller kyckling. Avsluta med sallatsbladen på toppen. Klart!
5 steg till den perfekta salladen
1. Gröna blad: Börja med en blandning av gröna blad som ger färg, smak och textur. Blanda olika sallater, spenat, ruccola och finbladig kål med örter som basilika, körvel eller gräslök för att få en bra grund. Din sallad blir godare med rätt sallat och örter. Kombinera krispiga blad med mer peppriga eller beska blad. Färska örterna ger sallaten en fyllig smak. Mjuka blad ger en mer luftig känsla.
2. Matig bas: Lägg till en eller flera matiga ingredienser. Välj bland både protein och kolhydrater. Till exempel halloumi, bönor, räkor och kyckling eller potatis, quinoa och matvete.
3. Grönsaker och frukt: Komplettera genom att välja passande grönsaker och frukter efter säsong. Använd både råa, ugnsrostade och kokta. Avokado är perfekt till räkor eller ägg. Granatäpple, mango och melon passar till salta ingredienser som fetaost eller halloumi.
4. Smaksättning: Lyft salladen med hjälp av dressing, vinägrett eller örtolja. Bra smaksättare är till exempel citron, lime, honung, chili, senap, tahini, flingsalt och peppar.
5. Topping: Avsluta med något knaprigt. Torrostade mandlar, hasselnötter, solros- eller sesamfrön ger både smak och crunch. Varför inte prova friterad kapris eller morotschips?
Goda gröna blad i salladen
Välkommen in
I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vi vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner.
Upptäck vår värld!