fbpx

Inspirationsblogg

Örtsill

Klart du ska lägga in din egen sill till julbordet. Här visar vår hemmakock Elvira Schei hur du gör en god örtsill.

 

 

Örtglögg

Fira advent med härlig hemmagjord örtglögg smaksatt med Rosmarin. Låt dig inspireras av vår matprofil och hemmakock Elvira Schei.

 

 

Hej Hortonom! Dill

Dill, vår älskade dill. Denna gång tittar Elin, en av Svegros skickliga hortonomer (expert på växtbiologi) närmare på denna svenska högtidsklassiker.

 

 

Smaka med Svegro! Fryst brynt kryddsmör

Brynt kryddsmör med salvia och rosmarin. Ta orden i munnen. Hur gott låter inte det? Vår matprofil Malin Rosdahl är i farten igen och bjuder på örtsmöret som får andra örtsmör att blekna i jämförelse.

 

 

Hej Hortonom! Koriander

Dags att återigen säga hej till Elin, en av våra skickliga hortonomer (expert på växtbiologi). Denna gång tittar vi närmare på vattendelaren koriander. Vad säger du? Koriander – toppen eller botten?

 

 

Smaka med Svegro! Malin mixar ihop en gremolata

Vår matprofil Malin Rosdahl är på plats utanför vårt växthus på Färingsö och mixar ihop den italienska örtsåsen gremolata. Perfekt till grillat lamm – och till höstens mustiga långkok. Hörde vi osso bocco?

Smaka med Svegro! Malin gör basilikapesto

Låt dig inspireras av matprofilen Malin Rosdahl och hennes delikata och enkla basilikapesto – gjord på färsk basilika från Svegro (snåla inte!), olivolja, pinjenötter, parmesan, vitlök och citronzest. Mums!

Hej Hortonom! Elin pratar om Timjan

Säg hej till Elin, en av våra skickliga hortonomer (expert på växtbiologi), och lär dig mer om en av våra mest populära örter: Timjan.

 

 

5 steg till den perfekta salladen

5 steg till den perfekta salladen

Knepet för en välbalanserad sallad är att kombinera smaker som salt, syrligt och sött med olika konsistenser som knaprigt, krispigt och mjukt. – Det blir en perfekt sallad varje gång.

1. Gröna blad

Börja med en blandning av gröna blad som ger färg, smak och textur. Blanda olika sallater, spenat, ruccola och finbladig kål med örter som basilika, körvel eller gräslök för att få en bra grund. Din sallad blir godare med rätt sallat och örter. Kombinera krispiga blad med mer peppriga eller beska, ge salladen en mer fyllig smak med färska örter och blanda i mjuka blad för en mer luftig känsla.

2. Matig bas

Lägg till en eller flera matiga ingredienser. Välj bland både protein och kolhydrater, till exempel halloumi, bönor, räkor och kyckling. Eller potatis, quinoa och matvete.

3. Grönsaker och frukt

Komplettera genom att välja passande grönsaker och frukter efter säsong. Använd både råa, ugnsrostade och kokta. Avokado är perfekt till räkor eller ägg. Granatäpple, mango och melon passar till salta ingredienser som fetaost eller halloumi.

4. Smaksättning

Lyft salladen med hjälp av dressing, vinägrett eller örtolja. Bra smaksättare är till exempel citron, lime, honung, chili, senap, tahini, flingsalt och peppar.

5. Topping

Avsluta med något knaprigt. Torrostade mandlar, hasselnötter, solros- eller sesamfrön ger både smak och crunch. Varför inte prova friterad kapris eller morotschips?

 


Läs mer om våra salladssorter här.