fbpx
Kontakt


Kontakt

Svegro AB

Torslundavägen 20
179 96 Svartsjö

08-602 23 00
info@svegro.se

Presskontakt

Anette Wallner
Sekreterare
anette.wallner@svegro.se

Följ oss i sociala medier


Senaste nytt från Svegro

Svegros klimatmål har godkänts som Science Based Targets

2023-08-22

Svegro AB Växthus Dill

Svegro, Sveriges ledande producent av färska örter och sallat, har som ett av de första företagen i sin bransch fått sina klimatmål officiellt godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi). Det innebär att Svegros mål vilar på vetenskaplig grund, är i linje med Parisavtalet och ska bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader.

Svegro har sedan företaget grundades år 1960 arbetat för att hushålla med resurser, så som vatten, energi, insatsvaror och förpackningar. Stor vikt har lagts vid att odla och transportera örter och sallat på ett skonsamt sätt för miljö, medarbetare och konsumenter. Därmed är klimat- och hållbarhetsarbetet djupt rotat i företaget och vetenskapligt baserade klimatmål en naturlig utveckling i det arbetet.

[Läs mer]

Svegro lanserar färgstarka och smakrika mikroörter

2023-05-25

Kristin och Carl i Svegros växthus

Kristin Orrestig, VD Svegro AB och Carl Bredin, grundare Nearbyfood.

Svegro, Sveriges ledande producent av färska örter, startar egen odling av mikroörter och krasse. Svegro går därmed in i en ny kategori och utökar sortimentet med fler nya smakrika och färgstarka produkter som både är dekorativa och näringsrika. Satsningen ligger i linje med Svegros vision att skapa ett Sverige som är helt självförsörjande på färskt grönt – året om.

Svegro har tecknat avtal med Nearbyfood och entreprenören Carl Bredin. Nearbyfoods odling av mikroörter och krasse tas över av Svegro och flyttar in i växthusen på Färingsö utanför Stockholm.

”Mikroörter är smakrika och fullproppade med näringsämnen och vitaminer. De är dessutom vackra, och ett dekorativt och näringsrikt tillskott på maträtter”, säger Kristin Orrestig, VD för Svegro.

Idag importeras en stor andel mikroörter från Holland och säljs i första hand till restaurang och storkök. I och med Svegros satsning kommer lokalt odlade mikroörter att erbjudas inom dagligvaruhandeln och nå en bredare konsumentgrupp.

[Läs mer]


”Jag är väldigt motiverad till chansen att som VD få utveckla vår verksamhet till nästa nivå” säger Kristin Orrestig.

För mer information, kontakta:

Otto Drakenberg, styrelseordförande Svegrokoncernen
Telefon: +46 (0)70 864 55 04
E-post: otto.drakenberg@svegro.se

[/read]


–>

Svegros fokus på affärsutveckling och tillväxt utökas genom ny CFO

2023-02-14

Anton Karlsson CFO Svegro AB

Anton Karlsson, CFO Svegro AB.

Anton Karlsson tillträder tjänsten som CFO på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet. Anton kommer närmast från en roll som Director Business Control på Swedish Match. Han har tidigare erfarenhet inom business controlling och affärsutveckling på Aimo Park och Apoteksgruppen. Anton har en civilekonomexamen från Linköpings Universitet.

I rollen som CFO Svegro kommer Anton vara en nyckelspelare för att fortsätta Svegros tillväxtresa och samtidigt utveckla en hållbar och effektiv basverksamhet. Förutom stor erfarenhet av avancerad ekonomistyrning har han även erfarenhet av affärsutveckling inklusive företagsförvärv. Anton är en bevisad affärsdriven partner som bygger relationer och utvecklar lösningar med modern teknologi.

[Läs mer]

Svegro tar nytt grepp om varumärket tillsammans med Jörgen Andersson och Hint

2022-10-18

Svegro växlar upp tillväxtfokus för att skapa svensk självförsörjning – ny bolagsstruktur och VD-förändring

Det familjeägda företaget Svegro växer och tar nya kliv. Svegro grundades år 1960 med idéen att ge stockholmarna lokalt odlade, högkvalitativa grönsaker. Svegro är idag Sveriges ledande producent av färska örter och sallat, med ekologisk odling på Färingsö utanför Stockholm i en modern och hållbar växthusanläggning.

Företaget präglas av en stark innovationskultur och arbetar ständigt för att bli ännu bättre och mer relevanta för sina kunder. Nu lägger man i en extra växel för att utveckla sitt erbjudande och varumärket Svegro. Till sin hjälp arbetar Svegro med trend- och strategibyrån Hint, såväl som med varumärkeskonsulten Jörgen Andersson, med lång erfarenhet från bland annat modeindustrin och H&M. Arbetet ska mynna ut i en ny strategisk plattform med både visuell och språklig identitet samt möjligheter för framtida utveckling.

[Läs mer]

Svegro ingår samarbete för att utöka svenska självförsörjningen av sallat

2022-05-02

Svegro Nyhet - Gröna blad i påse

Svegro lanserar ett sortiment bestående av Krispsallat, Mixsallat, Grönkål samt Pak Choi.

Svegro inleder nu ett samarbete med Nära Sverige AB för att erbjuda Stockholmsmarknaden ett sortiment med gröna blad i påse som produceras med modern teknik för inomhusodling lokalt i Stockholm. Samarbetet genomförs som en del av Svegros långsiktiga målsättning att öka den svenska självförsörjningen av frukt & grönt.

Svegro är en pionjär bland de svenska grönsaksproducenterna och redan 1983 byggde dom sin första inomhusodling med visionen att alla ska kunna äta svenska gröna blad året runt. Med modern teknik och hållbarhet i fokus har Svegro varit ledande att skapa en kategori färska örter med svensk självförsörjning.

[Läs mer]

Svegro skapar självförsörjning genom AI

2021-04-19

Svegro skapar självförsörjning genom AI

Lisa Lindström, odlingschef på Svegro och Erik Fredlund från Codon Consulting utvärderar datainsamling från pilotprojektet på basilika.

Svegro har på kort tid beviljats sitt andra anslag för innovationsutveckling hos Vinnova 
– för att utveckla en storskalig digital odlingsplattform med integrerad AI-teknik. Syftet med plattformen är att automatisera övervakning och styrning av odling i växthus. Med hjälp av bilddatainsamling som kan bedöma grödors tillväxt och hälsa, vill Svegro göra det möjligt för inomhusodlare att minska sin energiförbrukning och skapa en mer effektiv livsmedelsproduktion.

Våren 2020 fick Svegro grönt ljus av Vinnova att starta upp ett pilotprojekt för AI-styrd 
odling i växthuset på Färingsö utanför Stockholm, tillsammans med konsultbolaget Codon Consulting. Under ett halvår genomfördes en omfattande studie på basilika med flera framgångsrika resultat. Bland annat kunde Svegro identifiera avvikelser i grödornas kvalitet och föreslå justeringar av odlingsklimat, allt för att säkra leveransförmåga vid önskat skördedatum. Nu tas nästa steg i projektet genom utvecklingen av ett storskaligt system för digital inomhusodling, som beräknas vara klart 2022.

[Läs mer]

Svegro lanserar svenska veganska bondbönsgrytor

2021-09-07

Svegros Bondbönsgrytor

Svegro Bondbönsgryta kommer i två härliga smaker, Oregano & Citron samt Timjan & Chili.

Nu lanserar Svegro den veganska nyheten Bondbönsgryta – en god och näringsrik gryta full av fiber och protein, som lagats på en bas av svenska bondbönor och rotfrukter med en fyllig smak av gröna örter. Grytan är färdig att värmas och kommer i två härliga och inspirerande smaker; Timjan & Chili och Oregano & Citron.

Allt fler väljer att äta veganskt, både för miljön och hälsans skull. I snitt äter svenskarna minst 3 veganska eller vegetariska måltider varje vecka och andelen konsumenter som helt väljer bort kött har ökat från 9 till 12 procent mellan 2019 och 20201. Svegro Bondbönsgryta innehåller noggrant utvalda växtbaserade ingredienser av hög kvalitet och är färdig att värma i mikro. Servera grytan som den är eller tillsammans med ris, matgryn eller pasta.

[Läs mer]

Svegro skapar självförsörjning genom AI

2021-04-19

Svegro skapar självförsörjning genom AI

Lisa Lindström, odlingschef på Svegro och Erik Fredlund från Codon Consulting utvärderar datainsamling från pilotprojektet på basilika.

Svegro har på kort tid beviljats sitt andra anslag för innovationsutveckling hos Vinnova 
– för att utveckla en storskalig digital odlingsplattform med integrerad AI-teknik. Syftet med plattformen är att automatisera övervakning och styrning av odling i växthus. Med hjälp av bilddatainsamling som kan bedöma grödors tillväxt och hälsa, vill Svegro göra det möjligt för inomhusodlare att minska sin energiförbrukning och skapa en mer effektiv livsmedelsproduktion.

Våren 2020 fick Svegro grönt ljus av Vinnova att starta upp ett pilotprojekt för AI-styrd 
odling i växthuset på Färingsö utanför Stockholm, tillsammans med konsultbolaget Codon Consulting. Under ett halvår genomfördes en omfattande studie på basilika med flera framgångsrika resultat. Bland annat kunde Svegro identifiera avvikelser i grödornas kvalitet och föreslå justeringar av odlingsklimat, allt för att säkra leveransförmåga vid önskat skördedatum. Nu tas nästa steg i projektet genom utvecklingen av ett storskaligt system för digital inomhusodling, som beräknas vara klart 2022.

[Läs mer]

Svegro lanserar nya svenska örtsåser

2021-03-13

Svegro Örtsås

Lagom till våren utökar Svegro sitt sortiment och lanserar två nya örtsåser – lagade på frisk majonnäs och färska örter. Såserna är tillagade på svenskodlade örter från växthuset på Färingsö utanför Stockholm med gröna, inspirerande smaker och en upplevelse av hemlagat.

Svegro Örtsåser är ursprungsmärkta med Från Sverige och innehåller noga utvalda ingredienser av hög kvalitet. Såserna passar perfekt som tillbehör till såväl vegetariskt, fisk och grillat, som till dipp för grönsaker. Välj mellan smakerna ORIGINAL med en spännande mix av basilika, oregano, persilja och soltorkad tomat. Eller MYNTA & KORIANDER som hämtat inspiration från mellanöstern, där jalapeño, lime och persilja förhöjer smakupplevelsen och sätter guldkant på middagen.

[Läs mer]

Svegro Örtpesto – Sveriges godaste pesto nu ursprungsmärkt med Från Sverige

2020-10-06

Svegro Örtpesto – Sveriges godaste pesto nu ursprungsmärkt med Från Sverige

Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och finns i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallrörd och dessutom fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Varje burk innehåller två krukor med färska örter från Svegros växthus på Färingsö, svensk lagrad hårdost, svensk rapsolja, solroskärnor och kryddor.

– Vi är mycket stolta över att kunna ursprungsmärka vår Örtpesto med Från Sverige. Märkningen garanterar att produkten är tillverkad i Sverige och innehåller minst 75% svenska råvaror. En stark märkning som står för det som vi på Svegro tycker är viktigt, odling och produktion av svenska gröna smaker. Vår Örtpesto är en smakrik genväg i vardagen utan att kompromissa med vare sig smak eller innehåll. Jag är övertygad om att vi erbjuder Sveriges godaste pesto, säger Oscar Rosdahl, VD på Svegro.

[Läs mer]

Vi odlar framtiden med hjälp av AI

2020-05-08

Svegro odlar framtiden med hjälp av AI

Lisa Lindström, odlingschef Svegro och Erik Fredlund, AI-konsult Codon Consulting installerar framtidens odling.

Nu står det klart att Svegro beviljats ansökan hos Vinnova för att med hjälp av AI optimera resursförbrukningen i växthusen. Målet är effektivare och mer miljösmarta odlingsprocesser, säkra leveransförmågan och stärka den svenska ekologiska odlingens position.

Svegro har under de tre senaste åren halverat svinnet samt reducerat energiåtgången med cirka 20 procent. Nu inleds ett pilotprojekt för AI-styrd odling i Svegros växthus ute på Färingsö.

[Läs mer]

Svegros nya förpackningar minskar plastanvändandet med 70 ton

2019-12-05

Svegros nya plastkruka är tillverkad av återvunnen plast och kan återvinnas i retursystemet till skillnad från svarta plastkrukor.

Svegros färska ekologiska örter och svenskodlade sallat får en ny, unik förpackning –framtagen av Svegro själva. Genom att använda återvunnen plast så kan de nya gröna krukorna och trågen från Svegro, till skillnad från vanliga svarta plastkrukor, återvinnas och bli del av ett cirkulärt, hållbart system.

Svegro är det enda företaget i Sveriges ört- och sallatsodlares branschorganisation som skrivit under Plastinitiativet 2022. Det lanserades av Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF med syftet att öka graden av materialutnyttjande för just plastförpackningar.

[Läs mer]


Svegro lanserar örtpesto – tillverkad av räddade plantor från växthusen

2019-04-04

Svegro Örtpesto lanseras i smakerna grönkål, basilika och koriander.

Svegro utökar sitt sortiment med en helt ny produktkategori och lanserar Svegro Örtpesto i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston är gjord på räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö, vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar.

Nyheten Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och kommer att säljas i smakerna basilika, koriander och grönkål. Den är kallblandad och dessutom helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel.De nya produkterna blir också de första att bära Svegros egen märkning Räddat gröntsom används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.

[Läs mer]