fbpx
Vår historia

Vår historia

Svegro grundades av Thore och Ingegerd Norman och familjen är fortfarande majoritetsägare. På Färingsö odlas grönsaker och örter av olika slag. Hela familjen är delaktig i företaget, var och en på sitt sätt. Närproducerat, ekologiskt och hög produktkvalitet står i fokus och Svegro utvecklar nya smaker, sorter och förpackningslösningar för att året runt inspirera och erbjuda svenska konsumenter färska och smakrika gröna delikatesser.

Svegros Historia - Familjen Norman

Färska grönsaker till Stockholmarna

Året är 1960. Om fem år ska Sverige få sitt första snabbköp. Ytterligare två år senare ska vi gå över till högertrafik. Mamma och pappa Norman – Ingegerd och Thore – har fått en idé. De har en vision om att stockholmarna ska ha tillgång till riktigt bra färska grönsaker och börjar köpa in från trädgårdsföreningar och duktiga odlare runt om i Sverige.

1972 börjar de även själva odla grönsaker på Thorslunda Gård, Ingegerds barndomshem. Där odlas riktigt fina grönsaker och örter av olika slag – och hela familjen hjälper till. Vi – sönerna – Per, Peter och Patric är tidigt med i grönsakslanden, men inspireras också av matinfluenser från utlandet. Matintresset går definitivt i arv.

Växthuset på Färingsö

Det stannar inte vid ett grönsaksland – världen av mat är mycket större än så. Att ständigt resa och utforska nya sorter, att plantera, driva upp och smaka av, är vår familjs sätt att odla vår passion. Och 1983 står familjens växthus klart och där odlas både örter och sallat, året om. 2003 välkomnar vi potatisen, då vi förvärvar potatispackerier i Visby, Laholm och Skänninge.

Idag hittar vi på Svegro nya matinfluenser från Asien och Mellanöstern till Medelhavet och Mexiko. Hela familjen fortsätter att vara delaktiga, var och en på sitt sätt. Närproducerat, ekologiskt och kvalitet är fortfarande i fokus.

Vi fortsätter att ständigt utveckla nya smaker, sorter och förpackningslösningar för att året runt inspirera och erbjuda Sverige färska och smakrika gröna delikatesser.