fbpx
Våra växthus

Våra växthus på Färingsö

I våra växthus vid Thorslunda gård på Färingsö utanför Stockholm odlar vi ekologiska örter och sallater, året om. Allting odlas i kruka, förvarar du dem svalt (förutom Mynta och Basilika som vill stå i rumstemperatur) och ger dem vatten regelbundet fortsätter de att växa, ända fram tills det ögonblick du skördar dem.

Från frö till färdig planta

Varje frö är noga utvalt och sätts i en kruka med odlingssubstrat. Efter att de har såtts så flyttas krukorna till groningskammaren, som är ett slutet, varmt rum med hög luftfuktighet, för att sätta fart på tillväxten. Här står krukorna i en till sju dagar. Fröna gror olika fort beroende på vilken ört eller sallat det handlar om.

Första flytten

När fröna grott flyttas de ut till ”barnkammaren”. Här vattnas växterna ovanifrån och får växa till sig i 10 – 14 dagar. Det är viktigt att plantorna utvecklar ett ordentligt rotsystem innan det är dags för nästa förflyttning.

Tillväxt med näring och ljus

I växthusets odlingsbanor ställs krukorna med de små plantorna i rännor där de bevattnas underifrån med näringslösning. Plantorna tar bara upp den näring de behöver. Det som inte behövs recirkuleras i systemet. På så sätt undviker vi att släppa ut näringsämnen i naturen och grundvattnet. I början när plantorna är små står rännorna tätt. Allt eftersom plantorna växer så glesas rännorna ut. Tekniken gör att vi utnyttjar odlingsytan maximalt. När det är dåligt med solljus ute belyser vi våra plantor med egna ljuskällor.

Sista resan till din tallrik

Beroende på produkt och årstid är produkterna färdiga för skörd efter ca fyra till sju veckor. Varje ört eller sallat skördas för hand och kvaliteten kontrolleras noga i varje kruka innan de läggs i en påse med produktens namn på. Därefter transporteras de nyskördade grönsakerna till packstationen för en sista kvalitetskontroll innan de manuellt packas i lådor. De packade produkterna kyls ned under natten (förutom basilika och mynta som är känsliga för kyla) innan de transporteras vidare.

Allt detta gör vi för att du alltid ska hitta smaker som växer, både i butik och sedan även på din tallrik.

Svegro Ekologiskt