Citronmeliss
Citronmeliss har vackert gröna, lätt sågtandade, blad. Den påminner lite om nässelblad. Doften är svag och citrusaktig, men blir starkare om man gnuggar lätt på bladet mellan fingrarna. Ofta använder man hela blad eller lätt hackade då de är späda.
Perfekt till: Med sin milda citrondoft och smak är den en passande krydda till fisk och vissa kycklingrätter. Citronmeliss gör sig kanske allra bäst i desserter där den både kan vara en egen lysande stjärna i efterrätten eller ett komplement till bär och frukt. Smaksätt gärna i cheesecake eller sockerkakor. Varför inte lite citronmeliss i grädden till kakan? Du kan också göra ett friskt örtte genom att slå över varmt vatten över bladen och låta dem dra sig.
Örtfakta: Citronmeliss kom till Sverige på 1300-talet och ansågs då vara främst en läkeväxt. Därifrån har den fått sitt namn som betyder ”hjärtans fröjd” eftersom den ansågs ha lugnande och bra egenskaper för hjärtat.

