Gräslök
Gräslök är yviga ihåliga strån som är relativt doftfria fram tills att du hackar dem. Då avger de en svag lökdoft. När du hackar gräslök, tänk på att hacka den med en vass kniv, och gärna endast en gång. Går du över med kniven igen är det lätt att du mosar gräslöken istället för att få fram små krispiga bitar.
Perfekt till: Med sin milda och lite peppriga löksmak gör den sig perfekt som en frisk topping på många rätter. Gräslök är en traditionell favorit och kröner gräddfil och sill, samt är en bra smakkompis till dill. Den är underbar i kalla såser eller tillsammans med fisk och friska kycklingrätter. Gräslök tar inte över maträtter utan ger en härlig fräschör som du kan kombinera med mycket, eller avnjuta den som den är på nybakt bröd med cream cheese.
Örtfakta: Gräslöken är en riktigt nyttig ört, den är rik på mineralämnen, A- och C-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll. Den kom till Sverige på 1100-talet, men finns omskriven i flera tusen år gamla kinesiska skrifter.

