fbpx
Mejram

Mejram


Mejram har små, nästan hjärtformade gröna blad. Doften är stark och kryddig och när man hackar eller repar av bladen övergår den till att vara starkt parfymerad i doften – något som inte sätter spår när den används. Både blad och stjälkar är späda och kan användas både hela och finhackade.

Perfekt till: Mejram är en nära släkting till oregano och kan användas i alla rätter där du normalt skulle använda oregano. Den är underbar i vegetariska rätter, men gör sig även perfekt i köttgrytor. Använd den till vit fisk och kyckling, gärna tillsammans med chili eller lime. Då den innehåller mycket aromatiska oljor bör den tillsättas mot slutet av tillagningen och är ett perfekt avslut att strö över nykokt potatis eller ugnsrostade primörer. Den är även en given krydda i både korv och klassisk ärtsoppa.

Örtfakta: Mejram är en ettårig växt som härstammar från Nordafrika och Mellanöstern. Redan på 1700-talet kom den till Sverige som köks- och läkeväxt. Andra mer oväntade användningsområden är som möbelpolish och som brudkransar.


Laga mat med Mejram



Se hela vårt örtsortiment här.