Slätbladig persilja
Slätbladig persilja har en mild doft, mjälla ljusgröna stjälkar och stora släta gröna blad som bildar en krona. Slätbladig persilja kan med fördel användas både finhackad och som hel. Använd även stjälkarna då de är fulla av smak, men hacka dem gärna lite finare. Till skillnad från sin släkting, den krusbladiga persiljan, så har den slätbladiga persiljan en något robustare smak.
Perfekt till: Persilja är en frisk och smakrik ört som passar många rätter, men tillsätt den gärna mot slutet av tillagningen eller garnera med den för att behålla all smak. Garnera pastarätter, fördjupa såser eller ha bladen hela i en sallad för extra sting. Persiljan är ett vanligt inslag i det svenska köket såväl som medelhavsköket, det libanesiska och persiska köket.
Örtfakta: Persiljan är även en riktig superört och innehåller mängder med A-, B -och C-vitamin samt kalcium och järn. Det är aromatisk oljan i persiljan som ger den dess karakteristiska smak, den sägs även vara bra mot dålig andedräkt.

