Thaibasilika
Thaibasilika har något spetsigare blad än den ”vanliga” basilikan och en kryddigare doft. Stammen är något kraftigare och används sällan. Bladen används ofta hela i rätter, då man låter smaken ta plats, men annars gäller samma behandlingssätt som för vanlig basilika – hacka inte bladen allt för många gånger.
Perfekt till: Thaibasilikan har en lite het fruktig ton och en aniskaraktär – den används därför på helt andra sätt än traditionell basilika. Som namnet antyder används den flitigt i asiatisk matlagning, både i wok, currygrytor och sallader. Stundvis kan tonen i thaibasilika vara lite söt, vilket gör den till ett spännande inslag i desserter. Testa gärna att göra glass på den eller att hacka ner den i en fruktsallad.
Örtfakta: Thailändarna kallar thaibasilikan för ”horapa” och det är den vanligaste typen av thaibasilika. Det finns fler sorters thaibasilika. De heter ”helig basilika” eller kra phao och manglak – thailändsk citronbasilika.

