Timjan
Timjan är en flerårig ört och du känner igen den på dess små blad och kryddigt jordiga doft. Använd bladen och det översta på stjälkarna – de kan annars bli hårda och träiga när du tillagar dem. Varför inte knyta ett timjanknippe som du låter puttra med och sedan tar ut ur din soppa eller gryta innan servering?
Perfekt till: Timjan har en värmande och pepprig smak vilket gör den till en mycket mångsidig krydda som med fördel kan användas till de flesta rätter. Den passar bra till smaksättning av kött; vilt, lamm och biff – men även till fiskrätter och den används flitigt i såväl franska, som grekiska och övriga medelhavsköket. Timjan gör sig mycket bra tillsammans med andra kryddor.
Örtfakta: Den har en lång tradition, både som matkrydda och som läkeväxt. Redan så tidigt som 3000 F.Kr. kan man hitta timjan omnämnd som läkemedel. Egyptierna använde både timjan för att jaga bort onda andar och vid balsamering. Den innehåller tymol som har en desinficerande verkan.

