Butternutlasagne med hasselnötter
Ingredienser
6 portioner (1 form)
350 g butternutpumpa, skalad, urkärnad och skuren i tärningar
1 msk olja till formen
9 lasagneplattor
50 g hasselnötter, grovhackade
Béchamelsås:
8 dl mjölk, 3 %
3 msk smör
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 kruka Salvia, plockade blad
½ dl vetemjöl
1-1 ½ tsk riven muskotnöt
150 g Gruyèreost, riven
¾ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
200 g Svartkål
Till dekoration:
1 kruka Krusbladig Persilja, grovhackad
Gör såhär
Koka pumpan i saltat vatten i en kastrull under lock ca 10 min tills den är mjuk. Koka under tiden upp mjölken till såsen i en annan kastrull. Rör om emellanåt så att det inte bränns fast i botten av kastrullen. Smält smöret med vitlöken och salvian i en tredje och lite större kastrull. Vispa ner mjölet. När smöret och mjölet bubblar, sänk värmen och vispa i den varma mjölken lite i taget. Vispa ordentligt för att undvika mjölklumpar. Låt småkoka ca 3 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen och blanda ner muskoten och osten. Krydda med salt och peppar. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och skär resten grovt. Vänd ner den grovskurna svartkålen i såsen. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form ca 20×30 cm med olja. Bred ut en del av béchamelsåsen i formen. Lägg på 3 lasagneplattor och ytterligare lite av såsen och hälften av pumpan. Lägg ett lager till med plattor, sås och pumpa. Avsluta med ett lager plattor och resten av såsen. Strö över hasselnötterna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min tills lasagnen är gyllene och genomgräddad. Dekorera med persilja.