Hoppa till huvudinnehållet
Vegetarisk lasagne
Spara receptet

Vegetarisk lasagne med pumpa, hasselnötter och muskot

90min
6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 350 g butternutpumpa
  • 1 msk olja till formen
  • 9 lasagneplattor
  • 50 g hasselnötter

Bechamelsås:

  • 1 kruka salvia
  • 8 dl mjölk, 3 %
  • 3 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1⁄2 dl vetemjöl
  • 1-1 1⁄2 tsk riven muskotnöt
  • 150 g gruyèreost
  • 3⁄4 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 200 g svartkål

Till dekoration:

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i tärningar.
  2. Koka pumpan i saltat vatten i en kastrull under lock ca 10 min tills den är mjuk.
  3. Koka under tiden upp mjölken till såsen i en annan kastrull.
  4. Rör om emellanåt så att det inte bränns fast i botten av kastrullen.
  5. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  6. Plocka bladen av salvian.
  7. Smält smöret med vitlöken och salvian i en tredje och lite större kastrull.
  8. Vispa ner mjölet.
  9. När smöret och mjölet bubblar, sänk värmen och vispa i den varma mjölken lite i taget.
  10. Vispa ordentligt för att undvika mjölklumpar.
  11. Låt småkoka ca 3 min under omrörning.
  12. Ta kastrullen från värmen och blanda ner muskoten och osten.
  13. Krydda med salt och peppar.
  14. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och skär resten grovt.
  15. Vänd ner den grovskurna svartkålen i såsen.
  16. Sätt ugnen på 225°.
  17. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm med olja.
  18. Bred ut en del av béchamelsåsen i formen.
  19. Lägg på 3 lasagneplattor och ytterligare lite av såsen och hälften av pumpan.
  20. Lägg ett lager till med plattor, sås och pumpa. Avsluta med ett lager plattor och resten av såsen.
  21. Grovhacka hasselnötterna.
  22. Strö över hasselnötterna.
  23. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min tills lasagnen är gyllene och genomgräddad.
  24. Dekorera med persilja.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus