Cevice på kolja med Basilika, chili och forellrom
Ingredienser
4 portioner, förrätt
300 g koljafilé
2 lime
Salt
1 gurka
1 knippe rädisor
1 röd chili, finhackad
1 kruka Basilika, finhackad (spara lite blad till garnering)
1 dl olivolja
Smörstekt bröd
100 g forellrom
Gör såhär
Skär koljan i ca 1 cm stora tärningar och lägg dem i en skål. Pressa över limen och låt stå i ca 1 tim i kylen. Blanda försiktigt runt ett par gånger. Krydda fisken med salt. Skala och skär gurkan i samma storlek som fisken, dela rädisorna i 4 bitar. Blanda försiktigt fisken med gurka, rädisor, chili, limebasilika och olivolja. Krydda eventuellt med mer salt. Servera på smörstekt bröd och toppa med forellrom. Garnera med basilikablad.
Tips: Frys rå fisk ett dygn för en tunn bit och två dygn för en tjockare bit för att få bort eventuella parasiter. Passa på att skära fisken i tärningar innan den tinat helt. Häll av överflödig vätska när den tinat och torka av fisktärningarna med hushållspapper.
Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.