Crème på gula ärtor med Mejram och senap
Ingredienser
4 portioner, tillbehör
Ärtcrème:
300 g gula ärtor, blötlagda (se förpackning)
1 gul lök, hackad
1 liter grönsaksbuljong
2 dl smetana
1 kruka Mejram, grovhackad (spara lite blad till garnering)
2 msk skånsk senap
Salt
Krispiga ärtor:
100 g gula ärtor, blötlagda (se förpackning)
1 kruka Mejram
olja till fritering
Salt
Gör såhär
Lägg ärtor och lök i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock tills ärtorna är mjuka 50-60 min. Häll av ärtorna över en bunke och låt rinna av ca 2 min. Spara buljongen till att eventuellt späda med. Lägg de avrunna ärtorna i en mixer med smetana, mejram och senap. Mixa slätt och späd eventuellt med buljongen. Smaka av med salt. Lägg upp ärtcrèmen i en skål och toppa med de krispiga ärtorna. Garnera med lite mejramblad.
Koka ärtorna i vatten i en kastrull under lock tills de är mjuka ca 45 min. Häll av kokvattnet och låt ärtorna rinna av. Sätt ugnen på 75°. Lägg ärtor och mejram på varsin sida på en plåt och låt de torka i mitten av ugnen ca 4 tim. Värm oljan i en kastrull till 170°. Fritera ärtorna till de är gyllenbruna. Lyft upp ärtorna med en hålslev och låt de rinna av på hushållspapper.
Lägg ärtorna i en skål och krydda med salt och torkad mejram.
Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.