Hoppa till huvudinnehållet
Röra med gula ärtor
Spara receptet

Crème på gula ärtor med mejram och senap

120min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Ärtcrème:

  • 1 kruka mejram, grovhackad
  • 300 g gula ärtor
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl smetana
  • 2 msk skånsk senap
  • Salt

Krispiga ärtor:

  • 1 kruka mejram
  • 100 g gula ärtor
  • olja till fritering
  • Salt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Läs igenom hela receptet. Notera att en torktid på 4 timmar behövs för ärtor och mejram i ugn.
  2. Lägg ärtor och lök i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock tills ärtorna är mjuka 50-60 min.
  3. Häll av ärtorna över en bunke och låt rinna av ca 2 min. Spara buljongen till att eventuellt späda med.
  4. Lägg de avrunna ärtorna i en mixer med smetana, mejram och senap. Mixa slätt och späd eventuellt med buljongen. Smaka av med salt.
  5. Lägg upp ärtcrèmen i en skål och toppa med de krispiga ärtorna. Garnera med lite mejramblad.
  6. Koka ärtorna i vatten i en kastrull under lock tills de är mjuka ca 45 min.
  7. Häll av kokvattnet och låt ärtorna rinna av. Sätt ugnen på 75°.
  8. Lägg ärtor och mejram på varsin sida på en plåt och låt de torka i mitten av ugnen ca 4 tim.
  9. Värm oljan i en kastrull till 170°. Fritera ärtorna till de är gyllenbruna.
  10. Lyft upp ärtorna med en hålslev och låt de rinna av på hushållspapper.
  11. Lägg ärtorna i en skål och krydda med salt och torkad mejram.

Recept av Thomas Sjögren.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus