Falafel med Myntayoghurt
Ingredienser
4-6 portioner
400 g torkade kikärtor
1 gul lök
2 msk mald spiskummin
100 g sojabönor
1 ask krasse
½ dl finhackad Persilja
1 msk vatten
pressad saft av ½ citron
1 msk tahini (sesampasta)
½ msk bakpulver
1 ½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
matolja till stekning
Myntayoghurt:
1 kruka Grönmynta
2 dl yoghurt
salt
Gör såhär
Blötlägg kikärtorna i en bunke över natten. Häll av kikärtorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken på medelvärme i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt spiskummin och fortsätt fräsa så att alla smaker frigörs. Mixa kikärtor och sojabönor fint i en matberedare. Skär av det mesta av stjälkarna på krassen. Finhacka krassen. Blanda ner krasse, lök, persilja, vatten, citronsaft, tahini, bakpulver, salt och peppar i smeten. Forma smeten till runda bollar och stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme tills de får en gyllenbrun färg. Plocka myntabladen och hacka dem. Blanda mynta med yoghurt och smaka av med salt. Servera med myntayoghurten.