Falafel med Myntayoghurt

Falafel med Myntayoghurt

Ingredienser

4-6 portioner

 

400 g torkade kikärtor

1 gul lök

2 msk mald spiskummin

100 g sojabönor

1 ask krasse

½ dl finhackad Persilja

1 msk vatten

pressad saft av ½ citron

1 msk tahini (sesampasta)

½ msk bakpulver

1 ½ tsk salt

½ tsk nymald svartpeppar

matolja till stekning

 

Myntayoghurt:

1 kruka Mynta

2 dl yoghurt

salt


Gör såhär

Blötlägg kikärtorna i en bunke över natten. Häll av kikärtorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken på medelvärme i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt spiskummin och fortsätt fräsa så att alla smaker frigörs. Mixa kikärtor och sojabönor fint i en matberedare. Skär av det mesta av stjälkarna på krassen. Finhacka krassen. Blanda ner krasse, lök, persilja, vatten, citronsaft, tahini, bakpulver, salt och peppar i smeten. Forma smeten till runda bollar och stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme tills de får en gyllenbrun färg. Plocka myntabladen och hacka dem. Blanda mynta med yoghurt och smaka av med salt. Servera med myntayoghurten.