Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Torskrygg med brynt smör, kantareller, mandelpuré och röd oxalis

Vad kan vara godare än stekt torsk, brynt smör och kantareller? En perfekt kombination av den nötiga smaken från det brynta smöret och det syrliga från röda oxalisen.
45min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • Röd Oxalis
  • Ett par kvistar timjan
  • 400 g torskrygg
  • 500 g mandelpotatis
  • 200 g kantareller
  • 2 msk rapsolja
  • 6 msk smör
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g hasselnötter
  • 1 tsk flytande honung
  • Flingsalt och svartpepper efter smak

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skala, rensa och hacka potatisen i 3 x 3 cm bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka och häll sedan av vattnet.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och ett par msk smält smör samt salt och peppar.
  3. Mosa eller mixa till ett mos/ puré beroende på vad du föredrar.
  4. Hacka hasselnötterna och torrstek i panna på medelhög värme tills de fått färg. Passa värmen, det är ganska lätt att de bränner vid.
  5. Rensa, dela och torrstek kantarellerna tills lite av vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek dem gyllene.
  6. Ta upp kantarellerna och klicka i ett par matskedar smör till i pannan, låt smöret karamelliseras på medelhög värme.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Dela torskryggen i 100 grams bitar.
  9. Stek fisken i en klick smör och en tsk flytande honung i en panna tills den fått en gyllene yta. Detta tar bara ett par minuter på varje sida. Lägg sedan torsken på en plåt och kör färdigt i ugnen. Det handlar om några minuter. Håll koll på tiden så den inte blir torr.
  10. Lägg en klick mos/puré på tallriken. Placera fisken på moset/purén.
  11. Toppa med de stekta kantarellerna, det brynta smöret, rostade hasselnötter och oxalis.
Syran från den röda oxalisen blir perfekt till fisken!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus