Gräddglass med olivolja och örter
Ingredienser
4 portioner, ca ½ liter
4 äggulor
150 g socker
2 ½ dl mjölk, 3 %
2 ½ dl vispgrädde
Till servering:
1-2 dl olivolja, kallpressad
½ ask krasse
½ kruka Timjan
½ kruka Basilika
½ kruka Citronmeliss
Gör såhär
Vispa äggulor och socker i en bunke tills sockret löst sig och smeten är luftig och krämig. Häll över äggsmeten i en kastrull. Värm upp mjölken med grädden i en annan kastrull tills den sjuder. Vispa ner den varma gräddmjölken i en tunn stråle i äggsmeten. Fortsätt att röra smeten på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna ordentligt. Kör smeten i en glassmaskin ca 20 min. Lägg eventuellt glassen i en burk med lock och frys ca 1 tim för att få en hårdare konsistens. Lägg upp glassen, ringla över oljan och servera med Krasse och örterna.