Hoppa till huvudinnehållet
Soppa med grönkål
Spara receptet

Grönkål- och kikärtssoppa med het schug

180min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 130 g grönkål
  • 300 g små och torkade kikärtor
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • 2 sötpotatisar, skalade och skurna i lite större bitar
  • 1 dl tahini (sesampasta)
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk mald spiskummin
  • flingsalt
  • 2 msk olivolja, kallpressad

Schug, ca 2 dl:

  • 2 krukor koriander, skuren med stam
  • 15 serranochili, delade och urkärnade
  • 5 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk olivolja, kallpressad

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna över natten i en bunke med 2 tsk bakpulver. Skölj dem sedan i ett durkslag. Koka kikärtorna i nytt vatten (1,7 liter) med 1 tsk bakpulver och vitlök i en rymlig kastrull under lock på svag värme i 2 1⁄2 tim.
  2. Tillsätt sötpotatisen och koka ytterligare ca 15 min tills potatisen är mjuk. Gör schugen under tiden potatisen kokar.
  3. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Ställ schugen åt sidan. Mixa lite av kikärtorna i soppan med en stavmixer direkt i kastrullen.
  4. Tillsätt tahini, citronsaft, spiskummin och grönkål. Smaka av med salt. Häll upp soppan i skålar och ringla över lite av oljan. Servera med schugen.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus