fbpx
Lammkotletter på medelhavsplåt med pesto och citronvitlökssmör

Lammkotletter på medelhavsplåt med pesto och citronvitlökssmör

Ingredienser

Till 4 personer

1 kg lammracks, delade i kotletter
olivolja, salt och peppar
1 förpackning stora vita bönor (380 g), sköljda
150 g haricot vertes
400 g små tomater
4-5 små rödlökar
200 g oliver
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
140g pesto (vill du tillaga en egen så finns recept här)
Citronvitlökssmör
100 g smör
1 vitlöksklyfta
1 citron, fint rivet skal

Till servering:

Basilikablad


Gör såhär

En lyxig och lättfixad lammrätt där tillbehören rostas tillsammans i ugnen och smaksätts med ljuvlig pesto (vill du tillaga en egen så finns recept här). Du kan också byta ut lammet mot halloumi för en vegetarisk rätt.

Sätt ugnen på 225 grader. Gnid in lammkotletterna med olivolja, salt och peppar. Skölj grönsakerna och låt dem rinna av. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg alla grönsaker på en plåt tillsammans med oliverna. Ringla över olivolja och salt och vänd runt försiktigt.

Rosta i ugnen i 25-30 minuter eller tills allt fått fin färg. Grilla eller stek under tiden lammkotletterna 1-2 minuter på varje sida och låt vila i 5-10 minuter. Mixa ingredienserna till smöret.

Ta ut plåten ur ugnen och klicka över ungefär hälften av peston. Lägg på lammet och servera direkt tillsammans med smöret och resten av peston, strö färsk basilika över rätten vid servering.