Morots- och persiljeplättar med Gräslökssås
Ingredienser
4 portioner
ca 30 st
500 g morötter, skalade och skurna i bitar (ca m)
500 g fast potatis, t.ex. Amandine Finpotatis, skalade och skurna i bitar (ca 1 cm)
2 krukor Persilja, finskuren
2 msk ljus soja
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
Smör till stekning
1 kruka Kaskadsallat
Gräslökssås:
2 krukor Vitlöksgräs (Kinesisk gräslök), finskuren
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 msk senap
1 msk färskpressad citronsaft
2 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
Gör såhär
Börja med att blanda alla ingredienser till Vitlöksgrässåsen och ställ i kyl under tiden resten görs. Koka morötter och potatis i saltat vatten ca 15 min tills de är mjuka. Låt dem rinna av ordentligt. Pressa potatis och morötter genom en potatispress. Blanda försiktigt med Persilja, soja, ägg, mjöl, salt och peppar. Blanda inte för mycket, då kan smeten bli seg.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Klicka i smet i pannan, ca 1/2 dl smet/plätt (5-6 cm i diameter) och stek i omgångar på medelvärme tills de är gyllene, ca 3 min på varje sida. Servera morotsplättarna med gräslökssåsen och kaskadsallat.