Hoppa till huvudinnehållet
Hemmagjord pesto
Spara receptet

Pesto på dill och hasselnötter

Det här är en spännande pesto som för tankarna till det indiska köket. Med en smakexplosion av dill, spiskummin, chili och vitlök är den väldigt god till lamm, kyckling, fisk, grönsaker och rotfrukter. I det här receptet kan du välja att använda picorino istället för parmesan. Valet står också mellan hasselnötter, och för dem som hellre vill, solrosfrön.
10min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka dill
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1⁄2 dl hasselnötter eller solrosfrön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd serranochili
  • 2 krm salt
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 dl riven pecorinoost eller parmesan
  • 1 dl mild olivolja

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Hacka dillen. Använd även stjälkarna.
  2. Skala vitlöksklyftorna.
  3. Kärna ur och hacka chilin.
  4. Riv osten fint.
  5. Stöt spiskummin fint i en stor mortel. Tillsätt hasselnötter och mortla till en smet.
  6. Tillsätt vitlök, chili och salt och mortla samman. Blanda ner dillen och fortsätt att mortla.
  7. Tillsätt citronsaft och ost och mortla samman. Rör ner oljan lite i taget och smaka eventuellt av med mer salt.
  8. Lägg upp peston i en skål och servera som drinktilltugg till morötter, kokta ägg (gärna vaktelägg) och brödkrutonger.

Alternativt mixa allt utom oljan i en matberedare. Rör sist ner oljan i en tunn stråle.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Pesto

ALLT OM PESTO

Att göra en hemmagjord pesto är enkelt och smaken blir helt fantastisk. Här har vi samlat tipsen på hur du lyckas. Är det bästa att mortla eller mixa peston? Kan man göra pesto utan nötter? Kan man ersätta vitlöken i peston med något annat? Vad kan man använda pesto till och hur länge den håller sig fräsch? Frågor som dessa och många fler hittar du svaren på här.

Läs mer
Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus