Hoppa till huvudinnehållet
Pizza med grönkål och gorgonzola
Spara receptet

Pizza med grönkål, gorgonzola och valnötter

80min
6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 1 1⁄2 dl ljummet vatten, (37°)
  • 4 1⁄2 dl vetemjöl special, fullkorn (270 g)
  • 1⁄2 tsk salt
  • mjöl till utkavling

Topping:

  • 1 påse (65 gr) grönkål
  • 3 msk olivolja
  • 300 g gorgonzola
  • 100-150 g valnötter
  • flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke till en köksmaskin.
  2. Rör ut jästen med lite av vattnet så att jästen löser sig.
  3. Blanda ned resten av vattnet, mjölet och saltet.
  4. Arbeta degen på hög hastighet ca 10 min.
  5. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1 tim.
  6. Sätt ugnen på 200°.
  7. Sätt in en plåt i ugnen och värm den medans toppingen görs.
  8. Skiva gorgonzolan.
  9. Grovhacka valnötterna.
  10. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen.
  11. Vänd runt grönkålen i 2 msk av oljan i en bunke så att all kål får olja på sig.
  12. Kavla ut degen tunt (nästan lika stor som plåten) på mjölat underlag.
  13. Lägg över den utkavlade degen på ett bakplåtspapper.
  14. Lägg grönkålen på pizzadegen och fördela gorgonzola och valnötter på grönkålen.
  15. Ringla över resten av oljan.
  16. Dra över bakplåtspappret med pizzan till den varma plåten.
  17. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min tills pizzan fått fin färg.
  18. Skär pizzan i bitar och servera.
Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus