Potatis- och svartkålsgratäng
Ingredienser
4 portioner
1 kg gratängpotatis, skalad och skivad
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 ½ tsk salt
130 g svartkål
1 kruka Gräslök, fint skuren
1 kruka Salvia, plockade och hackade blad
1 grön chili (Serrano), finhackad
smör till formen
150 g Gruyèreost, riven
Gör såhär
Koka potatis och vitlök i mjölk och grädde i en kastrull på svag värme 10-15 min tills potatisen mjuknat. Rör om emellanåt så det inte bränns fast i botten av kastrullen. Smaksätt med salt. Ta kastrullen från värmen. Sätt ugnen på 200°. Skär av det mesta av stjälkarna på svartkålen och skär resten grovt. Vänd ner den grovskurna svartkålen, gräslöken, salvian och chilin i kastrullen. Smörj en ugnssäker form. Lägg potatisen i formen. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.