Ramen med grönkål och munggroddar
Ingredienser
4-6 portioner
50 g torkad shiitake, eller annan torkad svamp
2 rödlökar
2 tsk sesamolja + till avsmakning
75 g färsk ingefära (ca 10 cm)
2 msk misopasta
1 ½ liter grönsaksbuljong eller ljus kycklingbuljong
400 g kycklingfilé
300 g blandade svampar, shiitake och skogschampinjon
250 g äggnudlar
olja till stekning
soja
130 g grönkål
1 röd chili, skivad
1 kruka Koriander
Munggroddssallad:
5 dl munggroddar
1 ½ tsk wasabi- och sesamkrydda (Santa Maria)
1 msk ris- eller vitvinsvinäger
1-2 salladslökar
Gör såhär
Lägg den torkade svampen i ca 5 dl vatten i en skål ca 30 min. Skala lökarna och dela varje lök i 8 bitar. Fräs löken gyllenbrun i sesamoljan i en stor kastrull. Skala ingefäran och skär den i tunna strimlor. Sänk värmen och lägg ingefäran i kastrullen. Låt den fräsa 1 min och tillsätt sedan misopastan, buljongen, den blötlagda svampen och svampvattnet. Sjud under lock i 20 min. Blanda munggroddarna med kryddan, vinägern och salladslöken. Ställ åt sidan. Skär kycklingen och svampen i mindre bitar. Lägg ner svampen och nudlarna i buljongen och sjud under lock ca 4 min. Stek kycklingen i olja tills den är genomstekt och tillsätt den i kastrullen. Smaka av med soja och sesamolja. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen och lägg i grönkålen. Servera soppan nytillagad med mungroddssalladen vid sidan av. Garnera med chili och koriander.