fbpx
Risotto med grönkål och kantareller

Risotto med grönkål och kantareller

Ingredienser

4-6 portioner

 

500 g färska kantareller, rensade och delade

50 g + 1 msk + 50 g smör

2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

1 msk färsk Timjan, skuren

4 schalottenlökar, skalade och finhackade

4 dl arborioris eller annat rundkornigt risottoris

2 dl vitt vin, torrt

1 liter grönsaksbuljong

2 dl riven parmesanost

1 kruka Krusbladig Persilja, strimlad

flingsalt

nymald svartpeppar

130 g grönkål

 


Gör såhär

Fräs kantarellerna i en stor och torr stekpanna så att det mesta av vätskan kokar bort. Häll av om det är mycket vätska. Tillsätt 50 g smör, vitlök och timjan i stekpannan och fräs en stund till.
Fräs schalottenlöken i 1 msk smör i en stor kastrull tills den är mjuk. Tillsätt riset och låt det bli genomskinligt, rör hela tiden. Häll på vinet och låt det koka in helt. Tillsätt kantarellerna och häll på buljongen lite i taget under omrörning. Koka på svag värme, det tar ca 20 min för risotton att bli klar. Riset ska vara al dente, men risotton ska ändå vara lite krämig och all buljong ska inte koka in. Rör ner 50 g smör och 2/3 av parmesanosten och 2/3 av persiljan i risotton.
Smaka av med salt och peppar. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen. Blanda ner grönkålen i risotton. Servera nytillagad med resten av parmesanosten och persiljan.