Hoppa till huvudinnehållet
Potatis- och purjolökssoppa med örtig crème fraiche
Spara receptet

Potatis- och purjolökssoppa med örtig crème fraiche

Potatis- och purjolökssoppa är en enkel och god rätt som passar perfekt för vardagar. Den kombinerar milda smaker av potatis med sötman från purjolök, vilket ger en krämig och smakrik måltid. Det är också en billig måltid, perfekt när budgeten är tight. Servera med gott bröd och toppa med bacon eller chorizo om du vill. Prova att tillsätta parmesan eller vitt vin för extra smak. En favorit för både lätt lunch och middag.
40min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Potatissoppa:

  • 1 purjolök (ca 200 g), delad, sköljd och hackad
  • 1 msk olivolja
  • 500 g potatis, skalad och tärnad
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • Flingsalt
  • Nymald vitpeppar
  • 2 askar krasse
  • ev ½ kruka timjan

Gräslöks-crème fraiche:

  • 1 kruka gräslök, fint skuren
  • 2 dl crème fraiche
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Fräs purjolöken i oljan i en kastrull tills den mjuknar utan att få färg.
  2. Tillsätt potatis, hälften av krassen och buljongen. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock 20 min.
  3. Tillsätt resten av krassen (spara några stjälkar till dekoration). Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda crème fraiche och Gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan i skålar och servera med Gräslöks-crème fraichen. Dekorera med lite krasse och eventuellt Timjan.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus