Hoppa till huvudinnehållet
Gratinerad vitkål
Spara receptet

Timjangratinerad vitkål

Passar som en ensam rätt eller som tillbehör till någon form av kött.
640min
4-6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 kruka timjan, hela stjälkar
  • 1 kruka krusbladig persilja, hela stjälkar
  • 1 litet vitkålshuvud (ca 1,2 kg)
  • 2 gula lökar, i bitar
  • 2 Morötter, skalade och skurna i bitar
  • 1⁄2 rotselleri (ca 300 g), skalad och skuren i bitar
  • 1 hel vitlök, skalad (det yttre skalet) och delad
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och delad i bitar
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 1 dl flingsalt

Till gratinering:

  • 200 g smör
  • 1 dl honung
  • 1⁄2 kruka Timjan, hackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Lägg kålen hel med övriga ingredienser i en stor ugnssäker kastrull.
  2. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp under lock. Ställ sedan in kastrullen med lock i nedre delen av ugnen.
  3. Sätt ugnen på 100° och baka kålen ca 10 tim.
  4. Tag ut kastrullen ur ugnen och höj ugnsvärmen till 200°.
  5. Lägg kålen med roten uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Skär ur roten och fyll hålet med smör och ringla över honung. Strö över timjan, salta och peppra.
  7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och gratinera 20–25 min.
  8. Skeda över timjan- och honungssmöret då och då.
  9. Kålen är klar när den fått en gyllenbrun färg. Strö över lite timjan.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus