Hoppa till huvudinnehållet
Risotto
Spara receptet

Risotto med grönkål och kantareller

Risotto med grönkål och kantareller är en krämig och smakrik rätt som passar perfekt för hösten. Detta recept på kantarellrisotto kombinerar fylliga kantareller med färsk grönkål och schalottenlök för en djup och aromatisk smak. Risotto med kantareller är en klassisk italiensk rätt som är perfekt som huvudrätt eller som en del av en större måltid. Servera gärna denna svamprisotto med en sallad.
40min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 msk färsk timjan, skuren
  • 1 kruka krusbladig persilja, strimlad
  • 500 g färska kantareller, rensade och delade

  • 50 g + 1 msk + 50 g smör

  • 2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

  • 4 schalottenlökar, skalade och finhackade

  • 4 dl arborioris eller annat rundkornigt risottoris

  • 2 dl vitt vin, torrt

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 2 dl riven parmesanost

  • Flingsalt

  • Nymald svartpeppar

  • 130 g grönkål

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Fräs kantarellerna i en stor och torr stekpanna så att det mesta av vätskan kokar bort. Häll av om det är mycket vätska.
  2. Tillsätt 50 g smör, vitlök och timjan i stekpannan och fräs en stund till.
  3. Fräs schalottenlöken i 1 msk smör i en stor kastrull tills den är mjuk.
  4. Tillsätt riset och låt det bli genomskinligt, rör hela tiden. Häll på vinet och låt det koka in helt.
  5. Tillsätt kantarellerna och häll på buljongen lite i taget under omrörning. Koka på svag värme, det tar ca 20 min för risotton att bli klar.
  6. Riset ska vara al dente, men risotton ska ändå vara lite krämig och all buljong ska inte koka in.
  7. Rör ner 50 g smör och 2/3 av parmesanosten och 2/3 av persiljan i risotton. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär av det mesta av stjälkarna på grönkålen. Blanda ner grönkålen i risotton. Servera nytillagad med resten av parmesanosten och persiljan.
Smaklig spis!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus