Vårt växthus
Vi odlar ekologiskt i vårt växthus vid Thorslunda gård på Färingsö utanför Stockholm. Inne i växthuset, där vi har stora fält av örter och sallat, doftar det härligt från grödorna och är sommar året om.
TRADITIONELL VÄXTHUSODLING & MODERN TEKNIK
På Svegro kombinerar vi traditionell växthusodling med modern teknik. Våra odlingsspecialister, hortonomerna, testar ständigt olika fröer, jordblandningar, klimatstrategier och odlingstekniker. En klimatdator hjälper oss att hålla koll på temperatur, ljus och bevattning. Vi har även utvecklat ett AI-system med kameraövervakning, som läser av örternas storlek, färg och utvecklingsmönster.
Läs mer om hållbarhetSÅDD OCH GRONING
Vi väljer noggrant ut de frön som sås i krukor med jord. Krukorna ställs in i groningskammaren, ett slutet varmt rum med hög luftfuktighet, där groningen tar fart. Här står krukorna i 1 till 7 dagar innan flytten går till barnkammaren där såddbrättena står tätt och plantorna vattnas ovanifrån. Här får plantorna växa i 10 till 14 dagar för att utveckla rotsystemet innan det är dags för nästa flytt.
PLANTORNA VÄXER TILL SIG
I våra odlingsbanor planeras de små plantorna i rännor där de bevattnas underifrån med näringslösning. Den näring som inte tas upp recirkuleras i systemet. I början av kulturtiden står rännorna tätt för att utnyttja odlingsytan maximalt, men vartefter plantorna växer till sig glesas rännorna ut.
Naturligt ljus
Recirkulerande bevattning
Vår egen jordblandning
AI OCH KLIMATDATORER
Thassia, hortonom på Svegro, berättar: "Vårt jobb har blivit ännu mer spännande genom att vi kan kombinera vår odlingskunskap med ny teknik för att snabbt kunna upptäcka avvikelser och kunna göra justeringar, så som att dra för en väv i taket på växthuset om det är allt för ljust och varmt."
VÄXER SÅ DET KNAKAR
Inne i växthuset gror och växer just nu över 50 olika örter. Vissa är storsäljare som vi haft länge i sortimentet och många är nya sorter som vi testar för att kunna erbjuda nya spännande smaker.
UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT
Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljarna är basilika och dill följ av koriander. Vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är krasse och skott. Smörgåskrasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.
Till vårt sortimentEN GRÖNARE SALLAT
Våra sallater och färska örter är KRAV-märkta och odlas enligt en godkänd process som är bra för både djur, natur och människor. När det ska odlas ekologiskt gäller det att planera och vara noggrann för att växterna ska må bra och växa som bäst. I första hand är det förebyggande växtskydd som gäller, såsom att stoppa insekter som vill in med hjälp av insektsnät i takluckorna och att hålla rent i växthusen. Inga kemiska bekämpningsmedel används. Skulle objudna gäster komma in i växthuset såsom löss så bekämpar vi dem med biologiskt växtskydd i form av nyttodjur som äter upp lössen.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete55 000 M2 VÄXTHUSODLING
I vårt växthus på Färingsö odlas årligen över tjugo miljoner plantor, som sedan levereras över hela Sverige. Växthuset har en yta på 55 000 kvadratmeter med olika växtzoner anpassat till de olika plantornas unika behov av till exempel värme och ljus. Plantorna blir färdiga för skörd efter upp till åtta veckor, beroende på sort. Vi skördar för hand och kvaliteten kontrolleras noga innan de packas.
VERTIKALODLING I STADSMILJÖ
Från våra odlingar i växthuset på Färingsö kommer största delen av alla våra grödor. Vi säljer även sallat odlad i en underjordisk oas på Liljeholmen. Där odlas finbladig grönkål, späd pak choi och saftig krispsallat. I bergrummet odlas allt i vertikalodlingar på höjden, vilket ger större skördar på mindre ytor. Varje liten planta har unika behov som uppfylls med specialanpassade recept på ljus, näring och luft.
Örternas 5 i topp
1. Basilika: Populära storsäljaren som vi årligen odlar på en yta av 26 fotbollsplaner.
2. Dill: Omåttligt populär vid de klassiska svenska högtiderna och den ört som vi odlar näst mest av.
3. Koriander: Med en stadig tillväxt senaste tio åren har koriander seglat upp som nummer 3 på topplistan.
4. Persilja: På fjärde plats återfinns en klassiker, som också är en av världens äldsta kulturväxter.
5. Timjan: På en hedrande femteplats återfinns favoriten till grillat, grytor och soppor.
Nyskördat sedan 1960
Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt - året om. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.
Hälsningar Svegro