Hoppa till huvudinnehållet
Dragon i knippe

Allt om dragon

Ha mig i bearnaisen och till ägg Benedict. Klipp ner mig i vinägretten med en klick dijon, baka mig med tomater och rosta mig med kyckling. Rör ner mig i avokadodressing eller ha mig i örtsalladen precis som jag är.

URSPRUNG

Dragon har sitt ursprung från de östra delarna av Ryssland och Centralasien nära Mongoliet och sydöstra Sibirien. Till Europa och Sverige sägs örten ha kommit på medeltiden, då den främst användes som medicinalört. Örten har ljust gröna, spetsiga, barrliknande blad, som påminner lite om rosmarin till utseendet, men är längre och spädare.

SMAK

Med en karaktäristisk aromatisk, örtig doft och en smak som är varmt pepprig, med vissa drag som förnimmer om anis, är smaken distinkt och dragon lätt att känna igen. Vid beröring ger örten ifrån sig en intensiv doft. Om man smakar riktigt noga, kan man känna inslag av mild citron som bidrar med en sötaktig fräschör. Smaken kan i vissa avseenden påminna om körvel, men är ändå unik i sin karaktär.

Nykokt hummer med örtsmör

GOTT TILL

Dragon är en utmärkt krydda till fisk, kyckling, skaldjur och passar också fint i soppor, såser, grytor och i potatis- och äggrätter. Det är den här örten som sätter den klassiska smaken på Bearnaise och vi tycker att såsen blir allra bäst med färsk, finhackad dragon. Dragon passar också bra att smaksätta grönsaker och rotfrukter med. Den är god i vegetariska rätter, såsom i en krämig tomatsoppa. Kombinera gärna med andra kryddor så som timjan eller rosmarin. Den friska, starka smaken på dragon går bra ihop med lite fetare maträtter och används ofta tillsammans med citron och senap i både maträtter och såser. Örten används också flitigt i vinägrett och i franska dressingar. Supergott på sallad, tärnade tomater eller varför inte på rivna morötter!

Laga mat med dragon

Upptäck fler recept
Färsk dragon i knippe

GÖR SÅ HÄR

Fransk dragon är den variant som främst används i matlagning. Den är distinkt i sin smak och svår att ersätta med någon annan krydda. Både blad och stjälk är ätliga och hackas fint för att frigöra smakerna. Ett sätt att smaksätta maten är att samla stjälkarna i en bouquet garni, en kryddbukett, som du låter koka med för att sedan lyfta ut ur din rätt innan servering. Dragon är en av de örter som behåller smaken bra vid varm tillagning. Med sin starka smak tillsätts den dock med fördel sparsamt.

SKÖTA

Dragon i kruka trivs bäst i rumstemperatur och utan utan drag. Plantan vill ha det relativt torrt. Se till att den är väl dränerad och låt den inte stå i alltför fuktig jord. Vattna underifrån genom att ställa den i en ytterkruka eller på ett fat med lite högre kant.

SKÖRDA

Dragonplantan fortsätter att växa om man skördar den regelbundet och på rätt sätt. Klipp skotten ungefär en tredjedel från toppen. Använd en vass sax för att inte skada stjälkarna. Om det är bladen du ska använda, så repas de enkelt från stjälkarna.

Dragon i glas med vatten

FÖRVARA

Dragon i kruka förvaras bäst i rumstemperatur. Om man får färsk dragon över går den bra att frysa. För att torka örten behöver man säkerställa att den torkar fort för bästa resultat. Överblivna blad kan också förvaras några dagar i kylskåpet i en tätslutande behållare.

Låt oss presentera

Upptäck vårt sortiment

Nyttiga dragon

Traditionellt har dragon använts för att förbättra matsmältningen och öka aptiten. Örten har genom århundraden sagts ge mera ork, underlätta hårt arbete och vara bra för att stärka svaga åldringar och energilösa barn. Örten har också bland annat använts vid diabetes, ojämna hjärtslag, mot kramp, huvudvärk och yrsel. Är dragon nyttigt? Läs mer om näringsämnena i vår länk.

Till näringsvärden

Nyskördat sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. Redan från start har vi arbetat för en hållbar odling och härliga smakupplevelser. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Hälsningar Svegro