fbpx
Crème på rostad potatis med brynt smör och citron

Crème på rostad potatis med brynt smör och citron

Ingredienser

4 portioner, tillbehör

500 g potatis

1 dl klarat (skirat) smör eller matolja

200 g smör

2 dl mjölk

1 kruka Timjan, grovhackad

4 tsk färskpressad citronjuice

Salt


Gör såhär

Sätt ugnen på 225°. Picka potatisen med en gaffel och lägg den på en plåt. Häll klarat smör över potatisen och rosta i mitten av ugnen ca 40 min.
Dela potatisen och gröp ur den. Spara skalen och lägg åt sidan. Passera det urgröpta genom en sil. Bryn smöret i en panna tills det doftar nötigt och är gyllene. Passa noga så att det inte bränns! Ta pannan från värmen. Koka upp mjölk med timjan och potatisskal i en kastrull. Sila mjölken och blanda med det brynta smöret. Pressa ur potatisskalen lite. Häll mjölkblandningen över den passerade potatisen och blanda. Smaka av med citron och salt.

Recept av Thomas Sjögren, Årets kock 2015.