Hoppa till huvudinnehållet
Spara receptet

Ugnsbakad lax med misohonung, pak choi & ört- & krassemix

Påskmiddagen får en smakrik twist när Josefine Freij från Mästerkocken lagar miso- och honungsbakad laxsida med våra färska örter och skott. En hyfsat traditionsenlig och smakrik rätt med asiatisk twist. Serveras i family-style-format med fokus på färska örter, krispiga grönsaker och en umamirik glaze. Perfekt balans mellan sälta, sötma och fräschör – det här måste du testa!
70min
6 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Lax & marinad

  • Ca 1 kg färsk lax (gärna mittbit med skinn)
  • 3 msk ljus miso
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk honung
  • 1,5 msk mirin
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 knippe färsk gul lök
  • 1 msk ingefära, hackad

Sås 

  • Drygt hälften av ovanstående marinad
  • Saft från 1 lime
  • 3 msk vatten
  • 25 g smör

Pak choi

  • 3 stora pak choi, delade på längden
  • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
  • 1 msk neutral olja (t.ex. raps)

Topping

  • Krassemix – gärna flera sorter (t.ex. smörgåskrasse & rädisskott)
  • Färsk koriander
  • Färsk dill
  • Eventuellt lite chiliflakes

Ris

  • 4 dl jasminris
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk rostad vitlök (finns färdig på burk, annars stek finhackad i olja)

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop marinaden.
  3. Häll ca hälften av marinaden över laxen så att det täcker. Låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.
  4. Dela lök (om stora) och pak choi på mitten.
  5. Lägg laxen på en plåt tillsammans med den delade löken. Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills laxen är precis genomstekt och glansig.
  6. Hetta upp lite neutral olja i en panna, tillsätt tunt skivad vitlök och stek snittytan av pak choi snabbt tills de får fin yta men fortfarande har krisp. Häll eventuellt över en tesked vatten och täck med lock tills genomvarm.
  7. Lägg resterande marinad i en kastrull, tillsätt vatten och lime. Koka upp och låt småputtra 2–3 minuter, smaka av och justera med soja och honung.
  8. Grovhacka och klipp örter och mikrogrönt och ställ åt sidan.
  9. Fördela lök och pak choi på ett stort fat, lägg på laxen och skeda över såsen.
  10. Toppa laxen generöst med örterna.
  11. Blanda det nykokta riset med sesamolja, lägg upp i en skål och toppa med friterad vitlök.

Den här laxen går också bra att grilla, lägg den på aluminiumfolie på grillgallret så håller den ihop, och löken kan också få åka med bredvid. Servera gärna med machesallad och ljummen sallad som finns här i receptbanken.

Smaklig spis!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus