Hoppa till huvudinnehållet
Vegetariska potatisplättar med morotssallad
Spara receptet

Potatisplättar med pepparrotskvarg och morotssallad

Potatisplättar med pepparrotskvarg och morotssallad är en läcker och mättande rätt som är perfekt för både lunch och middag. Detta recept på potatisplättar kombinerar krispiga potatisplättar med en krämig pepparrotskvarg och en fräsch morotssallad. Plättarna är enkla att göra och får en härligt gyllene yta när de steks. Servera dessa potatisplättar som en del av en komplett måltid eller som ett smakrikt tillbehör.
75min
portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Potatisplättar:

  • 500 g mandelpotatis

  • Salt

  • 2 dl vetemjöl

  • 3 ägg

  • 1 dl crème fraiche

  • 3 äggvitor

  • 1 tsk salt

  • 2 krm nymald svartpeppar

  • Smör till stekning

Gräslök- och pepparrotskvarg:

  • 1 kruka gräslök, fint skuren
  • 2 dl kvarg

  • 1-2 msk riven färsk pepparrot

  • Flingsalt

  • Nymald svartpeppar

Dill- och morotssallad:

  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 ekologiska morötter, skalade, fint tärnade

  • ½ citron, saften

  • 1-2 tsk hel kummin, stött i mortel

  • Flingsalt

  • Nymald svartpeppar

     

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Lägg potatisen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt och låt koka upp. Koka potatisen under lock på svag värme ca 15 min tills den är mjuk, känn med sticka.
  2. Gör tillbehören medan potatisen kokar. Blanda kvarg, gräslök och pepparrot. Smaka av med flingsalt och peppar.
  3. Blanda morötter, dill, citronsaft och kummin. Smaka av med flingsalt och peppar.
  4. När potatisen har kokat klart, häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av ca 10 min. Skala potatisen och pressa den genom en potatispress.
  5. Rör i mjölet, sedan de hela äggen och därefter crème fraichen. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i potatisblandningen. Krydda med salt och peppar.
  6. Smält smör i en stekpanna. Klicka i 3–4 plättar åt gången. Stek plättarna på medelvärme på båda sidor tills de har fått en gyllenbrun färg och är genomstekta. Servera plättarna varma med tillbehören.
Smaklig måltid!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus